Janek Hiietile määrati kanepiõli müügi eest 3-aastane vangistus, millest kohe kanda veel 3 kuud

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

25. november 2016 kell 11:50



Pärnu Maakohus mõistis täna Janek Hiieti (43) suures koguses ebaseadusliku kanepiekstrakti (kanepiõli) müümise ja omamise eest süüdi ja karistas teda 3-aastase vangistusega, millest kohesele ärakandmisele kuulub 9 kuud (prokurör taotles 6,5 aasta pikkust karistust). Ülejäänud osa vangistusest jäi tingimisi täitmisele pööramata 3-aastase katseajaga koos käitumiskontrollile allutamisega. Kuna Hiiet on eeluurimisvanglas viibinud juba 6 kuud, jääb hetkel reaalselt kinnipidamisasutuses istuda veel 3 kuud.

 

“Hiietil puudub meditsiiniline haridus, oskused ja teadmised, et hinnata teiste inimeste tervislikke seisundeid ja määrata neile ise raviks mingeid koguseid kanepiõli. Ainult Ravimiametil on õigus otsustada aine või toote määratlemist ravimina, samuti toote määratlemist homöopaatilise preparaadina. Kanepiekstrakti ehk kanepiõli ei ole neist kumbki. Hiietile ei olnud arsti poolt välja kirjutatud kanepiõli sisaldavaid ravimeid, ta ei ole taotlenud kanepi ega selle töötlemisproduktide sisse- või väljaveoks Ravimiameti luba ning Ravimiamet ei ole talle väljastanud ühekordseid sisseveo- ega turustamisluba. Hiietil puudus igasugune luba kanepiõli käitlemiseks, seega tegi ta seda ebaseaduslikult,” seisab Pärnu Maakohtu pressiteates. Telegrami lugejad on ilmselt kursis, et Eestis on ravikanep legaalne juba aastast 2005, kuid arstide pelg seda välja kirjutada ja keeruline taotlemisprotsess on kanepi hankimise seaduslikul teel teinud pea võimatuks.

“Janek Hiietile esitati süüdistus kanepiekstrakti (kanepiõli), kui narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise eest. Hiiet müüs Eestis Hollandi Vabariigist toodud kanepiõli ning teenis selle ebaseadusliku müügiga kriminaaltulu, mis ulatus paarikümne tuhande euroni. Suureks koguseks peetakse narkootilise aine kogust, millest piisab narkojoobe tekitamiseks vähemalt kümnele inimesele. Hiieti valdusest leitud kanepiõli kogusest võinuks arvestuslikult saada narkojoobe 2700 inimest, jätkatakse pressiteates, kus seisab ka, et kohus arvestas karistust mõistes ka sellega, et Hiiet on juba varem mitmel korral kriminaalkorras karistatud. Samas on pressiteates täielikult jäänud tähelepanuta, kui Janek aitas kanepiõliga kümneid tänulikke inimesi.

“Narkootiline aine kanep ja selle töötlemisproduktid (kanepiekstrakt, kanepiõli) kuuluvad seaduse alusel narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja seega on kanepiõli käitlemine Eestis ebaseaduslik. Kohus peab otsust tehes lähtuma seadusest,
mille on loonud seadusandja. Suure koguse kanepiõli käitlemise eest näeb seadus ette ühe- kuni kümneaastase vangistuse,” lõpetatakse ametlik teade.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada 7 päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse 12. detsembril 2016.

Telegram tuletab meelde, et Janek Hiiet asus kanepiõli vahendama vaid sel põhjusel, et Eesti arstid keeldusid haigetele kanepit ravimina välja kirjutamast ja mees otsustas inimesi aidata ise. Hetkel on Facebookis käimas ka virtuaalne meeleavaldus “Janek Hiiet ei vääri vanglakaristust”, millega on tänaseks liitunud 1500 inimest.

 

Lühiülevaade Janeki ja kanepiõli ühisest ajaloost:

  • 2013. aasta jaanuaris diagnoositi Janeki abikaasal ja kahe poja emal Terjel 4. staadiumis emakakaelavähk. Viimasel minutil leidsid kaasad infot nn Rick Simpsoni kanepiõli kohta ja alustasid raviga. Kuigi vähk väljus kehast, oli Terje kaotanud liiga palju verd ja elujõudu ning lahkus siit ilmast sama aasta mai keskel.
  • 2014. aasta veebruaris kirjutas Janek enda ja Terje kanepiõli loost Telegramis ja teema jõudis edasi ka peavoolumeediasse, näiteks Naistelehe esikaanele.
  • Pärast meediakajastusi sai Janek kümneid kirju inimestelt, kes soovisid end ravida kanepiõliga ja küsisid nõu selle hankimiseks. Kuna aga hankimisprotsess on keeruline ja ohtlik, otsustas Janek neid inimesi ise aitama hakata kanepiõli maale tuues.
  • 2015. aasta aprillis arreteeriti Janek kahtlustatuna narkootiliste ja psühhotroopsete ainete käitlemises. Saad sellest pikemalt lugeda siit. Tol korral lasti ta vabadusse ning mees rääkis kõigest toimunust avameelses intervjuus.
  • 2016. aasta mais toimus sama kaasuse asjus kohtuistung, kuhu Janek otsustas mitte kohale minna, kuna ei tundnud endal süüd. Paraku andis see käik võimuorganitele seadusliku aluse ta eeluurimisvanglasse toimetada, mida mai lõpus ka tehti. Järgmise kohtuistung määrati juunisse kuid lükati teadmata põhjustel edasi 19. oktoobri peale. Janekit on nende 5,5 vanglas veedetud kuu jooksul lubatud vaatama ainult üksikud inimesed. Tema elukaaslane ja vanem poeg selleks aga võimudelt luba ei saanud.
  •  2016. aasta sügisel koguti allkirju kahele ravikanepi-poliitika reformimist taotlevale rahvaalgatusele (mõlemad kogusid riigikokku jõudmiseks vajalikud 1000 allkirja) ja 18. oktoobril toimus ravikanepi toetuseks avalik koosolek, kus avaldati toetust ka Janek Hiietile.
  • 19. oktoobril 2016 toimunud istungil tehti teatavaks, et otsus selgub 9. novembri hommikul. Prokurör taotles Janekile 6,5 aasta pikkust karistust. 9. novembri hommikul teatati, et otsus lükkub edasi 25. novembri peale. 25. novembril mõistis Pärnu Maakohus Janek Hiieti süüdi suures koguses ebaseadusliku kanepiekstrakti (kanepiõli) müümise ja omamise eest ja karistas teda 3-aastase vangistusega, millest kohesele ärakandmisele kuulub 9 kuud (millest 6 kuud Janek juba eeluurimises ära kandis) ja ülejäänud osa vangistusest jäi tingimisi täitmisele pööramata 3-aastase katseajaga.

Kui sinu arvates on teiste aitamise eest ebainimlik ja ebaõiglane inimest karistada, liitu palun virtuaalse meeleavaldusega Janek Hiieti toetuseks! Näitame Janekile ja tema lähedastele, et nad ei ole üksi!

 

Allikad: Pärnu Maakohtu pressiteade, Telegram

Foto: montaaž

 

Toimetas Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt