2013. aasta must kroonika 1: nafta- ja gaasilekked

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

27. detsember 2013 kell 19:10



Kuigi nafta, süsi  ja maagaas on üle kogu maailma muutunud igapäevase elu lahutamatuks osaks, tõi 2013. aasta meile terava meeldetuletuse riskidest, millega fossiilkütustest sõltuv maailm tegelema peab. Arvukad naftajuhtmete lekked, plahvatused, rongide rööbastelt sõitmine, maalihked – kõik need õnnetused ja katastroofid tõid kaasa tõsiseid tagajärgi. Paraku ei suuda maailm end fossiilkütuste haardest lahti haakida, sest roheline liikumine on veel abitu alternatiiv naftahiiglaste raha- ja võimuimpeeriumi kõrval. Selles artiklis heidetakse pilk 2013. aasta suurematele fossiilkütustega juhtunud õnnetustele, millest osa üritati avalikkuse eest ka maha vaikida.

 

Naftajuhtmed

29. märts. Sel kevadel kirjutasime Mayfloweri asulas lõhkenud ExxonMobili naftajuhtmest, mille käigus lekkis ligi 800 000 liitrit toornaftat. Õnnetuse tagajärjel tuli evakueerida paarkümmend peret, aga vaatamata ulatuslikule kahjule nii kohalikele elanikele kui ka  elusloodusele, tuli ettevõttel maksta vaid 2,6 miljonit dollarit trahvi, mis oli vaid 1/3000-ndik ettevõtte kolmanda kvartali kasumist.

20. mai. Kanadas Albertas tekitasid palju pahandust maa-alused naftaliivade lekked, mida ei suudetud kontrolli alla võtta. . Septembris kästi vastutaval ettevõttel kuivaks pumbata üks järv, et selle põhja saaks ära puhastada. 11. septembriks oli lekkinud ümbritsevasse metsa üle 1,5 miljoni liitri naftabituumenit.

30. juuli. Tais lekkis Rayongi provintsi lähedal asuvasse merre PTT Global Chemical Plc naftajuthmest ligi 50 tonni naftat. See oli riigi ajaloo neljas suurim naftaleke.

13. august. Illinoisis rebenes ja plahvatas maisipõllu alt läbijooksev Tesoro korporatsiooni etaani- ja propaanijuhe. Elanikud kuulsid kõrvulukustavat plahvatust ning nägid 90 meetri kõrgusele tõusvaid leeke.

29. september. Põhja-Dakotas avastas üks farmer USA ajaloo suurima maismaa naftalekke. Lekke põhjustanud naftajuhe kuulus Tesoro korporatsioonile ning kuigi sellest lekkis vähemalt 20 600 barrelit naftat, ei teatanud ametnikud elanikele juhtunust üle nädala. Associated Pressi artikli sõnul oli Põhja-Dakotas 2012. aasta jaanuarist kuni 2013. aasta oktoobrini toimunud ligi 300 naftaleket ning 750 “naftavälja juhtumit”, millest avalikkusele ei teatatud ühestki.

7. oktoober. Indias lõhkes Oil and Natural Gasi naftajuhe, mis kandis avameres asuvalt naftaväljalt toornaftat Indiasse. Paraku sattus nafta vihma tõttu Araabia merre.

9. oktoober. Oklahomas plahvatas maagaasi juhe, mille tagajärjel tekkis suur tulekahju, mis viis kiirete evakueerimisteni. Väidetavalt ei saanud keegi viga.

30. oktoober. Texases lekkis 64 000 liitrit toornaftat Koch Pipeline Company naftajuhtmest. Leke avastati rutiinse õhust tehtava kontrolli käigus.

14. november. Texases Milfordis plahvatas Chevroni maagaasi juhe. Selle tagajärjel tuli 700 elanikuga linn evakueerida.

22. november. Hiinas Qingdaos plahvatas Sinopeci naftajuhe, tappes 62 ning vigastades 166 inimest. Maa-aluse naftajuhtme plahvatus tekitas ka maantee sisse augu, mis neelas vähemalt ühe veoki. Gaas ja nafta võtsid ka mere peal tuld ning naftat imbus ka linna veetorustikku.

29. november. Lääne-Missouris rebenes ja plahvatas maagaasi juhe, mis paiskas 90-meetrise tulepalli kõrgele õhku. Panhandle Eastern Pipe Line Co gaasijuhtme sama liin oli rebenenud ka 2008. aasta augustis, kus selle õnnetuse hinnatavaks kahjuks oli 1 miljonit dollarit.

 

Avamere ja maismaa naftapuurtornid

22. jaanuar. Utah’s süttis Devon Energy maagaasi puurtorn, mistõttu tuli korraldada evakueerimine 800 meetri ulatuses puurtornist.

7. juuli. Lääne-Virginias toimus hüdraulilise frakkimise käigus plahvatus, mis vigastas seitset inimest. Plahvatus toimus, kui töötajad pumpasid vett kaevu. Väidetavalt plahvatasid paagid, kuhu pannakse maa peale tagasi toodud vesi ja kemikaalide segu.

27. juuli. Mehhiko lahes asunud British Petroli gaasipuurtorn Hercules 265 plahvatas, ümbritsedes torni gaasipilvega. Kui torn oli gaasi lekkinud juba üle päeva, lekkekoht ummistus – pisisette ja liivatükid blokeerisid gaasi edasise lekkimise.

20. august. Kaspia meres plahvatas State Oil Company of Azerbaijani gaasipuurtorn. Plahvatuseni viis proovipuurimine, kus tabati gaasitaskut ootamatult kõrge rõhu all.

28. august. Lõuna-Texases toimus tugev plahvatus pärast seda, kui töötajad puurisid horisontaalselt Eagle Fordi kildakivisse. Plahvatuse tagajärjel tuli ümbruskaudsed kodud evakueerida, aga viga ei saanud keegi.

 

Jätkub.

 

Allikad: Waking Times, The Telegraph, ZeeNews, Business Insider, Voice of Russia

Foto: cugwu.blogspot.com

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt