2022. aasta jalgpalli MM-i staadionid valmivad orjatööga

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

26. september 2013 kell 17:44



Juba veebruaris viitas Rahvusvahelise Ametiühingu Liidu peasekretär Sharan Burrows, et 2022. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlusteks Kataris valmivad staadionid orjatööjõu abil. Eile avaldas samal teemal põhjaliku uurimisloo ka Briti väljaanne The Guardian. See tõestab, et probleem on endiselt olemas ning “orjade” kaitseks pole mingeid samme astutud.

 

Kataris on üle 90% tööjõust immigrandid, kellest 40% on nepaallased. Katar on rikas naftariik ning see meelitab väga paljusid sinna õnne otsima. The Guardiani vahendusel avaneb aga jalgpallipeoks ettevalmistusi tegevate tööliste elust väga trööstitu pilt. Orjanduse vastu võitleva ühingu Anti-Slavery International direktor Aidan McQuade sõnul meenutab sealne olukord lausa vanaaja orjust, kus inimesi koheldi objektidena.

Paljastuste seas on nii palgata ja söögita töötamine, kohutavad elutingimused, passide konfiskeerimised, veejoomise piiramine 50-kraadises kuumuses ning kõigest sellest tingitud surmad kiirusega üks tööline päevas. Töölised on majutatud ülerahvastatud hostelitesse, mis on nii hullus seisus, et mehed haigestuvad ainuüksi seal elamisest. Üks mees rääkis, kuidas ta töötas tühja kõhuga 24 tundi ning kui ta läks kaebama, siis tema ülemus ründas teda, lõi ta välja töölaagrist ning keeldus talle raha maksmast, nii et tal ei jäänud muud üle kui kerjata toitu teiste tööliste käest.

Tööliste põgenemise ennetamiseks on tööandja ära võtnud nende passid ning keeldub ID-kaarte väljastamast. Ühtlasi ei maksta palka või öeldakse, et raha hoitakse enda käes, kuni töö on lõpetatud, mis aheldab töölisi, sest peaaegu kõigil migrantidest töölistel on Nepaalist suured võlad värbamisagentide ees, kes neile töö leidsid. Olukord on nii hull, et Nepaali saadik kirjeldas kõrberiiki kui “avatud vanglat“.

Ilma ametlike dokumentideta on migrantidest töölised taandatud illegaalseteks sisserändajateks, kes tihtipeale ei saa lahkuda oma töökohast ilma, et nad peaksid kartma vahistamist ning ühtlasi pole neil õigust mingisugusele legaalsele kaitsele. Riigi poolt juhitava kafala-sponsorite süsteemi all ei saa töölised töökohti vahetada ega lahkuda riigist ilma nende sponsorfirma loata.

Katari tööministeeriumist kommenteeriti, et neil on ranged reeglid kuumuses töötamise, lepingutingimuste ning palkade kiire maksmise kohta. Nende sõnul kontrollib ministeerium seaduste täitmist perioodiliste inspektsioonide kaudu ja kui avastatakse rikkumine, siis rakendatakse karistusi ning antakse juhtum edasi kohtuametnikele.

Ehituste eest vastutav firma Lusail Real Estate Company ütles, et nad ei tolereeri rikkumisi töö- või tervise- ja ohutusealastes seadustes, võtavad The Guardianis kirjeldatud probleeme väga tõsiselt ning on edastanud süüdistused õigetele ametivõimudele. Ühtlasi lubasid nad võtta kasutusele sobilikke meetmeid iga isiku või firma vastu, kes leitakse seaduseid või lepingut rikkumas.

 

Allikas: The Guardian

Foto: gulfnews.com

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt