Gluteenivaba dieet võib aidata Parkinsoni tõve sümptomeid leevendada

16. veebruar 2014 kell 9:34



gluten-free-1000x400Teraviljavalgu gluteeni toksiline toime võib põhjustada Parkinsoni tõvega identseid sümptomeid. Uus juhtumianalüüs annab kaalu aina kasvavale teadustööde hulgale, mis viitavad sellele, et gluteeni toksilisust närvisüsteemile on tugevalt alahinnatud.

 

Ajakirjas Journal of Neurology avaldatud tähelepanuväärne juhtumianalüüs kirjeldab 75-aastast Parkinsoni tõve diagnoosiga meest, kelle haigus taandus olulisel määral pärast kolme kuu pikkust gluteenivaba dieeti. See töö näitab, et on tarvidus rohkem uurida, kas ilma tavapäraste sümptomiteta  kulgev tsöliaakia või gluteenitalumatus võib olla Parkinsoni tõve all kannatajatel haiguse juurpõhjuseks.

Tsöliaakia või gluteenitundlikkus võib sageli esineda ilma tavapäraste tunnusteta, põhjustades ainult neuroloogilisi sümptomeid. See võib olla paljude jaoks üllatav, kuna enamasti seostatakse gluteenitalumatust soolestikuprobleemidega. Kuid võttes arvesse kõiki gluteeniga seotud uurimusi, võivad väljaspool seedesüsteemi väljenduvad sümptomid olla palju sagedamini esinevad kui gluteeni põhjustatud soolestikuprobleemid. Gluteeni mõju ajule või põhjustada mitmeid neuroloogilisi probleeme alates perifeersest neuropaatiast kuni skisofreenia ja maniakaalsete käitumismustriteni.

 

Gluteeni neurotoksilisus

Gluteeni neurotoksilisuse taga on erinevad mehhanismid. Kui inimese kehas napib õigeid ensüüme, siis tekivad nisu tarbimisel opoidsed peptiidid, mis takistavad vere liikumist mõnedes aju osades ja põhjustavad sõltuvuselaadseid nähtusid. Gluteenile tundlike inimeste puhul suureneb soolestiku läbilaskvus, mille tõttu satuvad vereingesse ained, mis seal olema ei peaks. See põhjustab immuunsüstemi ülereaktsiooni ning soovimatute ainete kõrval võib see hakata ründama ka keha oma kudesid, mis viib autoimmuunhäirete tekkeni.

Kuid väga oluline on ka see, et tervilja ja lihtsüsivesikute tarbimine tekitab kehas oluliste toitainete puuduse. Lääne ühiskonnas levinud kognitiivsed häired, mis tekivad vanemas eas võivad olla tingitud just sellest, et tarbitakse liiga palju süsivesikuid teraviljast ja suhkrutest ning liiga vähe tervislikke rasvu.

Seda kõike arvesse võttes ei ole üllatav, et gluteeni eemaldamine menüüst võis tuua kaasa niivõrd olulise muutuse Parkinsoni tõve all kannatava patsiendi tervises, nagu seda kirjeldas juhtumianalüüs. 75-aastane mees kannatas liikumishäire all, tal oli halvenenud tasakaal ja ta väsis kiiresti. Neuroloogilise vaatluse põhjal oli tal ka vähenenud näo miimika, bradükineesia ehk liigutuste ja reflekside aeglus, liigeste ja lihaste jäikus ning halvenenud kehahoiak. Ajuskaneering tuvastas kahjustuse, mida seostatakse liiga vähese dopamiini tootmisega ning koos kliinilise infoga oli see Parkinsoni tõve diagnoosi põhjuseks. Vereproovid näitasid kõiki alaägedalt kulgeva gluteenist põhjustatud autoimmuunsuse tunnuseid ning soolestiku biopsia näitas samuti tsöliaakiahaigusele omast soolestiku sisepinda.

 

Gluteenivaba dieet tõi kiire taastumise

Peale kõigest kolme kuu pikkust gluteenist hoidumist olid patsiendil kadunud peaaegu kõik algselt tuvastatud sümptomid ning seda kinnitas ka neuroloogiline uuring. Järelkontrollis 18 kuud peale dieedi alustamise oli tema tervis veelgi paranenud. Sealjuures ei täheldatud paranemist ajuskaneeringu abil täheldatud dopamiini ainevahetuse häire osas. Seetõttu ei väitnud töö autorid, nagu oleks alaägedalt kulgenud tsöliaakia olnud Parkinsoni tõve põhjuseks, vaid et konkreetsel juhul see halvendas tugevalt haiguse sümptomeid.

Kuid see juhtum illustreerib võimalust, et mitmed Parkinsoni tõve all kannatavad inimesed võivad hoopis kannatada gluteenist põhjustatud Parkinsonismi all, mille kliiniline pilt on täpselt samasugune. Selliste inimeste puhul aitaks gluteeni eemaldamine menüüst nende tervist oluliselt parandada ning kangete ravimite vajadust vähendada.

 

Allikad: GreenMedInfo, NCBI

Foto: silverbulletin.utopiasilver.com

 

Toimetas Katrin Suik