Kalas sisalduvad oomega-3 rasvhapped aitavad alandada diabeedi riski

23. jaanuar 2014 kell 12:03



omega 3 10Vastavalt Ida-Soome ülikooli teadlaste uuringule võivad vereseerumi kõrged oomega-3 rasvhapete tasemed olla abiks, et alandada teist tüüpi diabeedi riski. Selliseid pikaahelalisi oomega-3 rasvhappeid leidub nii kalas kui ka kalaõlides, vahendas ERR.

 

Teist tüüpi diabeet on muutumas üha sagedasemaks tõveks kogu maailmas. Kõige olulisemaks riskiteguriks selle haiguse arengus on ülekaalulisus, näidates, et meie söögivalikul ja elustiilil on tähtis roll teist tüüpi diabeedi tekkes.

Senised teadmised kala või pikaahelaliste oomega-3 rasvhapete tarbimise mõjude kohta diabeedi riskile on olnud seni suhteliselt vastuolulised. Kui uuringud on näidanud selget kaitsvat seost peamiselt Aasia elanikkonnas, siis sarnast seost ei ole leitud eurooplaste ega ka ameeriklaste hulgas. Mõned uurimused on hoopis näidanud seoseid suure kalatarbimise ja kõrgenenud haigusriski vahel.

Soome teadlased on läbi viinud pikaaegse uuringu, milles aastatel 1984–89 määrati üle kahe tuhande (2212) 42–60 aasta vanuse mehe vereseerumist oomega-3 rasvhapete hulgad. Järgneva peaaegu 20 aasta vältel diagnoositi 422 mehel teist tüüpi diabeet.

Edasi jaotati kõik uuritavad vereseerumi pikaahelaliste oomega-3 rasvhapete koguste põhjal nelja rühma. Selgus, et kõrgeima oomega-3 rasvhapete tasemega meeste haigusrisk osutus 33% madalamaks kui madalaima tasemega meeste haigusrisk.

See uuring toob välja uusi seoseid kala tarbimise ja teist tüüpi diabeedi arenguriski vahel. Tasakaalustatud dieet sisaldab vähemalt kahel korral nädalas kalaroogi, eelistatult rasvast kala: rohkelt pikaahelalisi oomega-3 rasvhappeid sisaldavad lõhe, forell, latikas, heeringas, anšoovis ja makrell.

Diabeedi ärahoidmise kolm peamist nurgakivi on normaalkaalu hoidmine, füüsiline aktiivsus ja mitmekesine toidulaud.

 

Allikad: ERR, Science Daily

Foto: www.cantodasideias.com

 

Toimetas Ksenia Kask