Lihavaba jaanipäev – miks lihavaba ja kuidas katta rikkalik suvine peolaud?

23. juuni 2016 kell 15:00



Taimne grill 3_Foto_Sandra_Vungi“Hommikul, kui ma hambaid pesin, helistas mulle ajakirjanik ja küsis minult kommentaari lihavaba jaanipäeva kohta. Ehk miks ma pooldan lihavaba jaanipäeva,” alustab rohkelt restepte ja näpunäiteid sisaldavat artiklit Taimetoit.ee lehel toidublogija ja kokk Sandra Vungi.
Kommentaar pidi olema 1000 tähemärki pikk ja selline oli minu aus vastus pärast seda, kui hambad pestud ja arvuti tööle pandud:
Miks veeta jaanipäev lihavabalt? Mul on üle kaheksa aasta iga päev olnud lihavaba. Seda väga lihtsal põhjusel – ma ei taha oma rahakotiga toetada mitte mingil viisil tundlike elusolendite kasvatamist ja tapmist selleks, et ma saaksin grillvorsti süüa. Seetõttu söön ma jaanipäeval hoopis taimset grillvorsti ja taimset šašlõkki, mis on minu jaoks niikuinii ka maitsvamad. Kui inimest ei huvita lihatööstuse mõju keskkonnale ja loomadele, siis soovitan kasvõi lihtsalt maitseelamuse pärast proovida jaanipäeval taimseid alternatiive. Minu kogemus ütleb, et enamus üllatub väga meeldivalt. Mõtle, sa oled terve oma elu söönud seda sama äädikašašlõkki sea- või kanalihast. Marineeri hoopis rohkete värskete ürtidega sojakotlette, tofut, seeni ja köögivilju. Kõrvale tee üks rammusam pasta-aedviljasalat taimse salatikastmega. Eriline hitt on olnud ka hõrk seenepasteet värske kukliga. Magusaks hunnik mahlast arbuusi või grillitud virsikuid sulašokolaadi ja kookosvahukoorega. Ausalt öeldes ootan juba jaanipäeva!
On täiesti uskumatult lahe, et kampaaniaga “Lihavabad jaanid” on ainult paari päevaga Facebookis liitunud ligi 2000 inimest. Mõned aastad tagasi oleks see üsna võimatu olnud. Aga asjad arenevad. Inimesed on tänu info kättesaadavusele järjest teadlikumad ja mul on seda ainult rõõm näha! Siinkohal pean kindlasti ära mainima ka vegan.ee, kus on külluslik info kõige kohta, mis puudutab veganlust.
Aga liigume nüüd praktilise poole peale. Kui oled otsustanud jaanid veeta taimselt, siis kuidas katta ikkagi jaanilaud nii, et see oleks maitsev, toitev ja rikkalik? Mul on just selleks puhuks paar head retsepti varnast võtta!
Kõigepealt tasuks rääkida põhilisest – mida panna grillile või vihmase ilma korral pannile?
Siin volbriöö postituses mainisin neid maitsvaid grillvardaid, mis olid minu suured lemmikud sel õhtul! Panen vabas vormis kirja, kuidas neid valmistada:
Kõigepealt keetsin kuivatatud sojakotletid kümnekonna minutiga pehmeks, kurnasin, loputasin külma veega ja pigistasin igast kotletist vee välja. Siis rebisin kotletid natuke väiksemaks, lisasin suvikõrvitsatükid, taimse sardelli tükid (saadaval Mahemarketis), sibulat, paar apelsinitükki ja šampinjone. Marinaadi vispeldasin eraldi kausis valmis ja valasin sellega kogu kupatuse üle. Marinaad sisaldas apelsinimahla, tüümiani, jahvatatud koriandrit, karripulbrit, šašlõkimaitseainet (Sauda), soola, rafineerimata suhkrut, sojakastet, valge veini äädikat ja õli. Segasin kõik hoolikalt kätega läbi, et maitsed seguneksid ja jätsin kaane alla jahedasse paariks tunniks seisma. Tulemuseks on ääretult maitsev vegan šašlõkk! Elav tuli ja kerge suits annavad ikka hoopis teistsuguse meki. Taimse šašlõki valmistamisel tasub fantaasia käiku lasta ja igasugu erinevaid köögivilju ja muud taimset katsetada. Marinaad peaks olema üsna maitsekas, kuna see imbub parajalt sisse.
Kui vihma kallab (olgem ausad, ilma vihmata poleks õige Eesti jaanipäev), siis tasub hoopis hubaselt toas olla ja pannil see imeline pannišašlõkk hakkama panna. Ma valmistan seda toitu tegelikult aastaringselt ja iga ilmaga. Lõpuks ometi avastasin, kuidas neid kuivatatud sojakotlette kõige paremal ja maitsvamalt moel valmistada! Üldse leiab siit eelmise aasta jaanipäevaerist mitu head retsepti.
Kui tahad jaanipäeval midagi eriti vinget ja uut proovida, siis need suitsused porgandi hot dogid kreemja kikerhernesalatiga on super valik. Kui porgandeid keeta, marineerida ja grillida, on need nii mahlased, magusad ja mõnusa suitsuse mekiga. Pehme saia vahel koos hunniku salatiga viivad lihtsalt keele alla!
Siin retseptis on kirjas, kuidas valmistada krõbedat tofut grillkastmes, mis on iga kord seltskonnas megahitiks olnud. Tarvis on ainult kahte koostisainet ja panni. Soovitan heaga suurema portsu valmis teha, sest tegemist on tõesti kuuma kaubaga!
Ägedaks ampsuks on ka need kartulisteigid satay kastmega. Kui kartul hästi õhukeseks lõigata ja õli-soolaga määrida, siis peaks neid ahju asemel ka otse grillil saama teha.
Need suitsused tofukuubikud valmivad väga lihtsalt ja maitsevad hea! Marinaadi võib ka ise teha, ei pea tingimata poeoma kasutama.
Loomulikult saab grillida ka vana head seitanit. Eriti odav ja maitsev variant! Seitaniteoks läheb vaja vaid jahu ja vett +  marinaad ja lisandid.
Ning kui sul juhtub seitanijahu olema, siis on parim aeg see käiku lasta ja ühed pirakadseitani steigid valmistada. Soovitan steigid täitsa valmis praadida ja alles siis korraks grillile visata, kus nad suitsuse meki ja ilusad grillirandid omandavad. Serveeri näiteks värske salatiga või burgeri vahel koos taimse juustukastmega.
Minu arust võiks grillvarraste kõrval olla ka mõni toekam salat. Näiteks see kreemjas kartuli ja röstitud lillkapsa salat on omaette elamus. Päevalilleseemne hapukoore asemel saad kastmena kasutada ka taimset majoneesi.
Kui ei ole isu majoneesikastmega salati järele, siis see mahlane pastasalat on väga hea valik. Sisaldab terve hunniku köögivilju, toitvaid ube ning mahedat apelsini ja sinepi vinegretti.
 
Hästi palju häid salateid leiab veel “Salatid” kategooria alt.
 
Need mahlased läätsepallid sobivad eriti hästi snäkkimiseks. Ning miks mitte neid ka koos salati ja kastmega vrapi vahel süüa?
Kes soovib ka midagi mere järele mekkivat lauale, siis need baklažaani rollmopsid on supermaitsvad ja ägedad snäkid!
Loomulikult ei saa mainimata jätta neid lõbusaid porgandipirukaid, mis nii suurte kui väikeste inimeste hulgas alati elevust tekitavad.
Kui plaanid jaanipäeval grillida täidetud šampinjone ja juust on täidisest puudu, siis üks võimalus on juust ka ise valmistada. Vaata sulava isetehtud vegan Cheddar juustu retseptisiit.
Eks üks parimaid magustoite jaanipäeval on ju arbuus ja värsked puuviljad, aga kellel isu eriti vingelt pühad mööda saata, siis see imeline rabarberikook on tõepoolest imeline!
See toorpõhjal puuviljatort kookosvahukoorega on samuti päris ahvatlev, kas pole?
Eriti lihtne on ka virsikud grillile visata. Sobivad nii värsked kui ka konserveeritud virsikud! Retsepti koos teiste heade grillretseptidega leiab siit.
 
Kui soovid jaanipäeval magusale rohkem rõhku panna, siis “Magustoitude”kategooria alt peaksid kindlasti midagi meelepärast leidma.
Raudselt ununes mul mingi tore roog veel märkida, aga loodan, et sain vähemalt natukegi inspiratsiooni pakkuda taimse jaanipäeva tähistamiseks! Toredaid pühi ja puhake mõnuga :)
Sandra Vungi
Fotod: Sandra Vungi