Kas tumeaine hävitas dinosaurused?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

18. märts 2014 kell 10:02



Harvardi ülikooli füüsikud Lisa Randall ja Matthew Reece väidavad, et dinosauruste kadumises maakeralt umbes 65 miljonit aastat tagasi võib olla süüdi tumeaine.

 

Nende sõnul laiub meie Linnutee galaktika kesktasandil tumeainest ketas ning kui meie Päike koos kõigi oma planeetide, asteroidide ja komeetidega ümber Galaktika keskme tiirleb, siis kõigub see aeglaselt kord ühele, kord teisele poole Linnutee kesktasandit.

Väidetavalt lähevad Päike ja Maa ning kõik asteroidid ja komeedid iga 35 miljoni aasta järel sellest tumeaine kettast läbi. Seda ei ole silmaga näha, aga see mõjutab taevakehi oma gravitatsioonilise tõmbejõuga, mille ühe tulemusena kukub asteroide ning muid kehi Maale rohkem.

Mõnedele teadlastele on meteoriidikraatrite põhjal juba ammu tundunud, et umbes iga 25-35 miljoni aasta järel ongi meie planeeti tabanud veidi tihedam löögitulv, kuid kraatrite tekkesageduse perioodiline kõikumine ei tule statistikast kaugeltki vaieldamatu selgusega ilmsiks. Ometi pakub uus uuring taas palju mõtlemisainet ja ehk jõutakse kunagi ka selgema pildini meie planeedi minevikust ja miks mitte ka tulevikust.

 

Allikad: ERR Teadus, Nature

Teadusuuring: ArXiv

Foto: fromquarkstoquasars.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt