2000 lisasammu päevas vähendab südamehaiguste riski

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

23. detsember 2013 kell 16:50



Ulatusliku rahvusvahelise uuringu põhjal saavad glükoositaluvushäiretega inimesed alandada südameveresoonkonnahaiguste riski kaheksa protsenti, tehes iga päev kaks tuhat lisasammu, vahendas ERR.

 

Uuringute järgi kannatab ligikaudu 344 miljonit inimest kogu maailmas alanenud glükoositaluvuse käes ja aastaks 2030 prognoositakse selle arvu kasvu juba 472 miljonini.

Leicesteri ülikooli teadlaste rühm analüüsis 40 maa 9306 täiskasvanud inimeselt kogutud andmeid, avaldades uuringu tulemused ajakirjas The Lancet. Teadlased näitasid, et 20 lisaminutit mõõdukat aktiivsust (kõndimist) alandab südameataki ja insuldi riski kaheksa protsenti.

Uuringus osalevaid inimesi informeeriti kaalulanguse olulisuse, toidu rasvasisalduse alandamise vajalikkuse ja füüsilise aktiivsuse suurendamise osas ning nende keskmine sammude arv päevas määrati sammulugejat kasutades nii uuringu alguses kui ka aasta hiljem. Selgus, et kõndimisaktiivsust 2000 sammu võrra tõstnute südameveresoonkonnahaiguste risk alanes aasta jooksul 10 protsenti.

Selle uuringu põhjal võib seega väita, et ka lihtsalt kõndimisega saab alandada oluliselt südameveresoonkonnahaiguste, sealhulgas ka südameataki ja insuldi riski ning mis kõige olulisem: soodne mõju tervisele ilmneb algsest füüsilisest vormist ja kehakaalust sõltumata.

 

Allikad: ERR, Medical News Today

Loe lisaks: About.com

Foto:  greatist.com

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt