Soome 10 linna haridus- ja kultuuritöötajad alustavad teisipäeval üldstreigiga

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

2. mai 2022 kell 19:44



Teisipäevast, 3. maist hakkavad Soomes streikima koolide, lasteaedade, raamatukogude, muuseumide ja sotsiaalala töötajad, kokku hinnanguliselt 81 000 inimest. 9. maini kestva streigiga nõutakse palgatõusu.

 

Streik algab korraga kümnes linnas: Helsingi, Vantaa, Espoo, Kauniainen, Turu, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu ja Rovaniemi, vahendab Eestinen.fi.

Helsingin Sanomate andmetel esindavad streikijaid ametiühingud, kellega omavalitsustel on juba pikemat aega käinud läbirääkimised, mis ei ole lahendusega päädinud. Ametiühingute esindaja sõnul kasutatakse streikimist alati viimase võimalusena oma nõudmiste selgeks tegemiseks.

Tegu on viimase kuu aja jooksul juba teise munitsipaaltöötajate streigiga. Esimene streik oli aprilli alguses ja 2 päeva kestnud tööseisakus osalesid nelja linna haridus-, kultuuri- ja sotsiaaltöötajad. Kuna soovitud tulemust ei saavutatud võtab streik nüüd kordades suurema mõõtme.

Kusjuures algselt pidi streik toimuma juba kaks nädalat varem, ent läbirääkijatele anti hea tahte märgina ajapikendust. Lapsevanematele jagati juba eelmisel nädalal infot, mida streigiolukorras teha – kui laps ei saa minna kooli või lasteaeda, võib sõltuvalt töökohast jääda näiteks koju palgata puhkusele, teha tööd kodus või teatud juhtudel võtta ka lapse tööle kaasa. Osa lasteaedasid siiski jätkab tööd.

Erinevalt Eestist, kus üldstreik näib võimatuna, on Soomes tänu ametiühingute hästiõlitatud toimimisele streigid osa n-ö tavapärasest ühiskonnasüsteemist. Käesoleval aastal on juba streikinud näiteks ka meditsiiniõed.

Allikad: Eestinen.fi, Helsingin Sanomat 1, HS 2, lingid artikli sees

Foto:

Toimetas Mariann Joonas

 


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt