Emeriitprofessor: fosforiidi kaevandamise uuringud ei kahjusta põhjavett

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

18. märts 2014 kell 12:56



Uus valitsusliit ei luba fosforiidi kaevandamise uuringuid, mis võivad kahjustada põhjavett, kuid emeriitprofessor Enno Reinsalu ütleb, et need uuringud ei kahjustagi põhjavett, vahendab ERR. 

 

Pühapäeval teatas praegune keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus “Aktuaalsele kaamerale” antud intervjuuus, et uus valitsusliit ei luba fosforiidi kaevandamist ega põhjavett ohustada võivaid uuringuid.

“Uuringud, mis võisid kahjustada põhjavett lõppesid 1988. aastal,“ ütles Talllinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor ja mäeteadlane Enno Reinsalu. Toonased uuringud tehti Lääne-Kabalas Pandivere kõrgustikul, kuid praegu käivat jutt Ida-Kabalast, mis on Pandiverest kaugemal, teisel pool Kunda jõge.

Seal ei ole sellised kahjustused Reinsalu kinnitusel võimalikud, kuna Ida-Kabalas on sootuks teistsugused kivimid. Need ei ole nii vett läbi laskvad. Lisaks ei ole seal piirkonnas ka nii tugevat põllumajandust.

Praegust uurimiskeeldu peab Reinsalu kartuseks, et kui uuringutest võibki selguda, et kaevandamine on võimalik.

Mida arvad sina?

 

 

Allikas: ERR

Foto: Mihkel Maripuu, PM/Scanpix

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt