Koolikokk Marina: Ära karda midagi, ära pane endale piiranguid, võta vastu kõik see, mis elu sulle pakub!

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

18. detsember 2016 kell 12:44



19769

Foto: pilgrim.ee

“Koolikoka raamat” on Kaileen Mägi poolt koostatud vahva rännak Eestimaa koolides, kus pakutakse parimat koolitoitu. Tutvume suurepäraste koolikokkadega läbi nende kodukoha ilu ja maitsenaudingute võlu. Raamatus on palju põnevaid retsepte, mida kodus proovida või mõnes teises kooliköögis järgi teha”, räägib televõistluse “Eesti parim koolikokk” žürii esimees Jaanika Rist. Loe Tallinna Euroopa koolikoka Marina lennukat lugu.

 

marina

Foto: Indrek Arula

Marina on harjunud sellega, et toidu eest tänatakse seitsmes erinevas keeles. Gracias, Danke, Thank You – kõik teeb meele rõõmsaks. Tallinna Euroopa koolis käivad Eestis elavate välismaalaste lapsed. See tähendab, et arvestada tuleb erinevatest kultuuridest tulnud laste maitse eripäradega ja see on ühele koolikokale suur väljakutse. Mõni ei söö sealiha, kes pole harjunud supiga … Kõik see tähendab palju erilahendusi ja sebimist.

Marina elu deviis on: ära karda midagi, ära pane endale piiranguid, võta vastu kõik see, mis elu sulle pakub! Õpi ja püüa olla parim selles, mida sa teed.

Veel tänagi on Marinal selgelt meeles tädi tehtud kohupiimaluiged, need, mis on tuuletaskutainast vormitud nii, et kohupiimakuhila otsa on sätitud luigekael. Või tarretis vahukoorega… Elu sees polnud ta midagi paremat saanud! Tädi üllatas alati. Imetlus tädi kokakunsti ees ongi vist see, mis Marina kokateele kõndima pani. Ema tegi ka hästi süüa ja vanaema oli muuhulgas koolikokk. Marina lemmikraamatuks sai Salme Masso “Laste kokaraamat” ja sealt tegi ta peaaegu kõik retseptid ise kodus järele.

Marina alustas kokana 18-aastaselt, kohe, kui kutsekoolist diplomi sai. Teeninduskooli aegadest mäletab ta üht väga hullu seika. Kui nad ühes suures sööklas praktikal käisid, oli ülesandeks valmistada kartulipuder. Vanad kogenud kokad keetsid kartulid ära ja ütlesid noortele kokahakatistele, et minge nüüd kenasti pesuruumi ja peske jalad puhtaks. „Miks?!” imestasid tüdrukud. Sest kartuliputru tehakse ikka jalgadega tampides, vastati neile. Tüdrukud püüdsid veel vaielda, et koolis küll midagi sellist räägitud pole, aga kokad jäid enesekindlaks ja ütlesid, et unustagu nad ära, mis koolis õpetatakse. See siin on päris elu ja kartuliputru tehakse just nii! Noored pesid siis jalad puhtaks, ise veel samal ajal arutledes, et see on võimatu ülesanne, sest kartulid on ju kuumad. Pärast said kõik koos muidugi naerda, aga Marinale tuleb see juhtum tihti meelde kui näide ennastohverdavatest kokkadest.

Tallinna Euroopa kooli söökla juht Anton Karavajev räägib, et Marina on talle nagu suur õde, sest ta mäletab oma isa loodud perefirmas Marinat juba sellest ajast, kui ise väike poiss oli. Marina on selline kokk, kes on teistele suureks eeskujuks just läbi selle, kuidas ta suhtleb lastega – on konkreetne, aga väga sõbralik, ja lapsed austavad teda selle eest. Tal on anne lapsi uusi toite maitsma ärgitada. Ja lõpuks maitsevad ja söövad nad ka sellist toitu, mille peale ei oskaks tullagi.

Marina retseptid leiad raamatust endast.

 

„See raamat on vahva rännak Eestimaa koolides, kus pakutakse parimat koolitoitu. Tutvume suurepäraste koolikokkadega läbi nende kodukoha ilu ja maitsenaudingute võlu. Raamatus on palju põnevaid retsepte, mida kodus proovida või mõnes teises kooliköögis järgi teha.”

Jaanika Rist, Eesti parim koolikokk 2011,
Muraste kooli kokk, televõistluse „Eesti parim koolikokk” žürii esimees
„Soe lõunasöök, selleks aja võtmine, sellele keskendumine ja toidu nautimine on minu tõekspidamiste järgi vähemalt sama olulised kui järgnev matemaatika või mõni muu tund. Seda enam, et vähemalt need 12 kokka, kes saatest osa võtsid, on sellesse toitu pannud lisaks köögiviljadele ka palju hoolt ja häid mõtteid. Need kokad tõestasid, et tagasihoidlikust palgast ja ametinimetusest hoolimata on üle Eesti palju lihtsaid ja rõõmsameelseid kokkasid, kes ei karda rasket tööd ja on valmis igapäevaselt lastele toitu valmistades endast alati parima andma.”

Ott Tomik, Põhjaka mõisarestorani peakokk,
kunagine koolikokk, televõistluse „Eesti parim koolikokk” žürii liige
„Meie peres on kombeks kõik toidud ise teha. Ükspäev vaatas vanaisa saadet „Eesti parim koolikokk” ja ei andnud mulle rahu. Ta soovis nii väga teada, kuidas maksapasta tegemine käib, sest lapsed ju maksa muidu väga ei armasta. Nüüd on vanaisa proovinud juba ka teisi raamaturetsepte.”

Helen Hiie, kahe koolilapse ema,
igapäevane kodukokk, Vasalemma põhikooli õpetaja

 

Allikas: Kaileen Mägi “Valik tervislikke retsepte Eesti parimatelt koolikokkadelt” (Pilgrim 2016)

Fotod: pilgrimbooks.ee, Indrek Arula

 

Toimetas Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt