2013. aasta must kroonika 3: fossiilkütustega seotud liiklusõnnetused

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

29. detsember 2013 kell 12:30



Kuigi nafta, süsi  ja maagaas on üle kogu maailma muutunud igapäevase elu lahutamatuks osaks, tõi 2013. aasta meile terava meeldetuletuse riskidest, millega fossiilkütustest sõltuv maailm tegelema peab. Arvukad naftajuhtmete lekked, plahvatused, rongide rööbastelt sõitmine, maalihked – kõik need õnnetused ja katastroofid tõid kaasa tõsiseid tagajärgi. Paraku ei suuda maailm end fossiilkütuste haardest lahti haakida, sest roheline liikumine on veel abitu alternatiiv naftahiiglaste raha- ja võimuimpeeriumi kõrval. Selles artiklis heidetakse pilk 2013. aasta suurematele fossiilkütustega juhtunud õnnetustele, millest osa üritati avalikkuse eest ka maha vaikida. 3. osas antakse ülevaade rongiavariidest ja õnnetustest bensiinijaamades.

 

Rongiõnnetused

27. märts. Canadian Pacific Railway rong sõitis rööbastelt maha, lekitades Lääne-Minnesotasse 113 000 liitrit  naftaliivade toodangut.

6. juuli. Kanadas Lac-Megantici linnas sõitis rööbastelt ja plahvatas toornaftat vedanud 74 vaguniga rong, mis põhjustas plahvatusi ning tulekahju. 42 inimest sai surma ning 30 kesklinna hoonet hävis. 2000 inimest tuli evakueerida mürgiste aurude, plahvatuste ning jätkuvate tulekahjude tõttu.

18. juuli. Virginias sõitis rööbastelt 24 vagunit 150-vagunilisest rongist, valades maha tuhat tonni sütt.

19. oktoober. Kanadas Alberta lähedal sõitis rööbastelt maha rong, mis vedas toornaftat ja veeldatud petrooleumgaasi. Vaatamata plahvatustele ja tulekahjule ei saanud keegi viga.

8. november. 90-vaguniline rong, mis vedas Põhja-Dakota toornaftat, sõitis Lääne-Alabamas rööbastelt välja, tekitades plahvatuse ja tulekahju, mis suudeti kustutada alles kaks päeva hiljem.

9. detsember. Las Vegase kiirtee lähedal sõitsid söerongi 19 vagunit rööbastelt välja, puistates maha rohkelt sütt. Vigastatuid polnud.

 

Muud lekked

27. jaanuar. Mississippi jõel sõitis raudteesillale otsa praam, mis kandis 2,5 miljonit liitrit toornaftat. Viga sai 303 000-liitrine paak, mis hakkas jõkke lekkima. See sundis ametnikke sulgema jõe mõlemas suunas 13 km ulatuses.

15. september. Neitsisaarte bensiinijaamas plahvatasid kütusepaagid, põhjustades suure plahvatuse ja tulekahju. Õnnetuses sai kaks inimest viga, Bovoni St. Thomase kogukond evakueeriti ning pärast plahvatust suunati liiklus ümber.

1. oktoober.  Praha kiirteel asunud Tšehhi Lukoili bensiinijaama maa-alune kütusereservuaar plahvatas, tappes ühe ning vigastades kahte inimest .

23. november. Wyomingi lähedal asunud puurtorni gaasipaak plahvatas, vigastades viit inimest.

14. detsember. Lõuna-Alaskas Kake külas lekkis vette 21 000 – 26 500 liitrit bensiini pärast seda, kui kogemata lõhuti pump, millega varustati paate bensiiniga. Selle juhtumi tegi traagilisemaks asjaolu, et Kake küla elanike toimetulek on sõltuv kalapüügist.

 

Allikad: Waking Times, The Telegraph, ZeeNews, Business Insider, Voice of Russia

Foto: newsinfo.inquirer.net / AP The Canadian Press / Paul Chiasson

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt