Erakordne siirdamine päästis patsiendi elu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. veebruar 2013 kell 12:13



 

Taastava kirurgia kliinikus tehti kolm nädalat tagasi Eestis esimest korda laialdaselt ja sügavalt põlenud paljale koljule siirdamisoperatsioon, milleks võeti kõhuõõnest soolestikku kattev rasvik.

 

Aasta algul kõrgepingevoolust üliraskeid põletushaavu saanud alla 30-aastasele mehele tegid Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH-i) kirurgid kuus lõikust. Käte ja jala puhul oli tegu elektritrauma kohta tavapärasemate kahjustustega, aga rängalt kahjustatud kolju päästmiseks pöördus PERH-i põletusravi osakonna ülemarst Ain Seimar kolleegide poole taastava kirurgia kliinikus.

Kirurg Romek Märtsin vaatas Mustamäel patsiendi üle ja arvas, et selle keerulise trauma puhul võiks anda parima tulemuse Eestis seni tegemata rasviku siirdamine koljule.

 

Kuus tundi väldanud operatsioonil eraldasid kirurg Romek Märtsin ja plastikakirurgia resident Pille Kirjanen kõhuõõnest rasviku. Edasi õmbles doktor Andrus Loog imepeene niidiga, mis on palja silmaga vaevu nähtav, poolteisemillimeetrise läbimõõduga veresooned kaela peal kokku: rasviku arter ühendati patsiendi kaelas asuva unearteri haru ning rasviku veen kaela kägiveeni haru külge.

“See oli julge lahendus ja taastava kirurgia kliiniku tohtrite poolt kenasti tehtud,” kiitis Seimar. “Meil oli kaalumisel ka teisi variante, kuid doktor Märtsini pakutud meetod tundus selle trauma puhul sobivaim.”

“Niisugused operatsioonid pole ühemehelõikused, see eeldab väljaõppinud meeskonna olemasolu ja koostööd,” ei olnud Märtsin nõus erakordse operatsiooni õnnestumise au endale võtma.

Seimari sõnul tuleb elektritraumasid Eestis õnneks harva ette. “Meil regionaalhaiglas on umbes viis rasket juhtu aastas. Elektritraumad erinevad leegipõletustest selle poolest, et pealispinnal ei pruugi põletuse ulatus väga suur olla, aga kahjustused võivad osutuda väga sügavaks, nagu ka selle patsiendi puhul,” rääkis Seimar ja lisas, et praegu mees paraneb.
Allikad: ERR, Tarbija24
Toimetas Mariann Joonas

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt