Melanoomi suremuse risk on meestel 70% kõrgem

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. august 2013 kell 19:13



Inglismaa Leedsi ülikooli teadlased avalikustasid melanoomi kohta käivaid uusi fakte, mis näitavad, et haiguse kulg meestel ja naistel on erinev: saja tuhande elaniku kohta sureb igal aastal selle haiguse tõttu 3,4 meest ja 2,0 naist ning igal aastal areneb melanoom 6200 mehel, kellest 1300 sureb (naistel on vastavad näidud 6600 ja 900), vahendab ERR.

 

Kuigi melanoomi kaugele arenenud vormide esinemuses ja surmanäitajate tasemes ilmneb naistel ja meestel erinevusi, on haigestumisstatistika suhteliselt sarnane – mõlemal sool umbes 17 inimest iga 100 000 elaniku kohta. Suremuse risk meestel on aga koguni 70% kõrgem.

Seda erinevust selgitasid teadlased esiteks väitega, et meestel leitakse haigus enamasti hilisemas staadiumis, ent meeste kõrgemat suremust põhjustavad ka bioloogilised erinevused. Meestel areneb melanoom enamasti seljal ja rinnakul, mida võib olla keerulisem täheldada, naistel saab haigus alguse enamjaolt kätel või jalgadel.

Melanoom on kõige surmavam nahavähi vorm. Haiguse riskitegurid hõlmavad liigset kokkupuudet päikese UV-kiirgusega, heledat nahavärvust, paljude sünnimärkide olemasolu ja haiguse eelnevat esinemist perekonnas. Hiljuti tehtud uuringud on näidanud,  et melanoom võib anda talle ainuomaseid keemilisi lõhnasignaale, millest võib tulevikus olla kasu haiguse varajasel avastamisel.

 

Allikad: ERR, Medical News Today

Foto: www.tumblr.com

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt