Kas Veerpalu laboriproovi tulemus võis olla võltsing?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. veebruar 2013 kell 11:28



 

Tuleval nädalal tuleb CAS-i otsus Veerpalu juhtumis. Tema kaitsetiimi kuulunud ­Tartu ülikooli professor Sulev Kõks väidab, et ­dopingukütid ei mängi puhtalt. Paari nädala eest teadusajakirjas Lab Times dopinguproovide tegemise vigade ja probleemide kohta ilmunud artikkel poleks ilmselt veel mõni aasta tagasi korda läinud isegi enamikule Eesti vastava ala teadlastele. Kuid Andrus Veerpalu juhtumi valguses on nelja Norra teadlase kirjutatud artikkel iga Eesti spordihuvilise jaoks täis päris hämmastavaid väiteid.

 

 

Nelikümmend Norra professorit, sealhulgas üks Nobeli preemia laureaat, on põhjalikult uurinud 2010. aastal niinimetatud uue põlvkonna EPO ehk CERA-ga vahele jäänud ja võistluskeelu saanud Norra käija Erik Tysse juhtumit ning jõudnud järeldusele, et proovi analüüsinud WADA labori töö oli täis vigu ja koguni andmetega manipuleerimist.

 

Selle valguses on Tartu ülikooli füsioloogilise genoomika professoril, Andrus Veerpalu kaitsetiimi kuulunud Sulev Kõksil WADA aadressil öelda äärmiselt karme sõnu. Sisuliselt viitab ta sellele, et maailma dopinguagentuuri laborites võltsitakse sportlaste dopinguproovide tulemusi ja mitte ükski atleet ei või kindel olla, et tema puhtad proovid seal äkitselt positiivseks ei osutu.

 

 

Loe täispikka artiklit Eesti Päevalehest.

 

 

Toimetas Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt