Loodav valitsusliit välistab fosforiidi kaevandamise

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

16. märts 2014 kell 17:32



Tallinnas peetavatel koalitsiooniläbirääkimistel saavutasid Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) pühapäeval kokkuleppe keskonnakaitse valdkonnas, mille kohaselt kaitseb uus valitsusliit põhjavett, välistab fosforiidi kaevandamise ja teeb Nabala-Tuhala kaitseala.

 

“Leppisime kokku, et kaitseme põhjavett. Võtame üheselt maha Virumaal pingeid kruttiva fosforiidipaanika – uus valitsus ei luba fosforiidi kaevandamist ega ka mingisuguseid põhjavett ohustada võivaid uuringuid,” ütles Reformierakonna aseesimees, keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus erakonna pressiesindaja teatel.

Reformierakond ja SDE jõudsid üksmeelele ka põlevkiviga seotud küsimustes. “Aasta jooksul peab valmima säästlik põlevkivi kasutamise kava. Peame leidma tasakaalu looduse hoidmise, töökohtade säilimise ja majanduse arendamise vahel. Leppisime kokku, et põlevkivi kaevandamismahtu ei paisutata,” lausus Pentus-Rosimannus.

Pentus-Rosimannus kinnitas, et Nabala kaitseala loomine jätkub ka uue valitsuse ajal. “Nabala on unikaalne paik ning viime aasta jooks ul lõpule selle kaitse alla võtmise.”

Olulisemate investeeringutena tuleval aastal lepiti kokku 60 miljoni euro panustamises puhta joogivee tagamisse, viis miljonit suunatakse looduskaitsealadesse ning sama palju avalikesse matkaradadesse. Miljoni euroga jätkub maastike tondilossidest puhastamise programm.  Euroopa Liidu eelarvest toetatakse erametsaomanikke, kelle metsamaad asuvad Natura aladel.

Uue valitsuse moodustamisel on prioriteetideks tööjõumaksude vähendamine, sh tulumaksu ja töötuskindlustusmakse määra langetamine ja tulumaksuvaba miinimumi tõstmine, lastetoetuste tõus ja kaitsekulude tagamine vähemalt kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Pühapäeval on koalitsioonikõnelustel läbiräägitavad teemad haridus, keskkond, energeetika, ettevõtlus, põllumajandus ja transport.

 

Teadlane: kardetud fosforiit võib viia Eesti rikaste klubisse

Tartu Ülikooli makroökonoomika professor Raul Eamets ütles nädala sees intervjuus ERR-ile, et palju vastuseisu põhjustanud fosforiidi kaevandamisest võib kujuneda aastaks 2032 meie riigile väga oluline rikastumisallikas.

Sama mõtet kinnitas ka Tartu Ülikooli geoloog Leho Ainsaar “Terevisioonile” antud usutluses. Küsimusele, kas 18 aasta pärast on fosforiidi kaevandamine mõeldav, vastas Ainsaar, et see on reaalne ning kui ka kaevandamiseni pole jõutud, siis vähemalt ollakse sellele lähemal kui praegu. Kaevandamiseni jõudmiseks kulub Ainsaare hinnangul vähemalt 10-15 aastat.

 

Allikas: BNS, RE pressiteade, ERR, ERR 2

Foto: janeresture.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt