India keelab nisu ekspordi, G7 püüab kehtestada topeltstandardeid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

17. mai 2022 kell 9:26



India keelas nisuekspordi, millele maailm lootis Ukraina sõjast tingitud tarnepiirangute leevendamisel, öeldes, et rahva toiduga kindlustatus on ohus, vahendab Bloomberg. India väliskaubanduse ministeerium andis 13. mai teatises teada, et eksport riikidesse, mis nõuavad nisu toiduga kindlustatuse tagamiseks vastavalt nende valitsuste taotlustele, on endiselt lubatud. Kõik muud uued saadetised keelatakse.

 

Toiduminister Sudhanshu Pandey ütles laupäeval toimunud pressikonverentsil, et keelu kehtestamise tingisid kohaliku nisu kõrgemad hinnad. Otsus peatada nisueksport tõstab esile India mure kõrge inflatsiooni pärast, suurendades pärast sõja algust toiduainete protektsionismi. Valitsused üle kogu maailma püüavad tagada kohaliku toiduga varustamise, kusjuures põllumajandustoodete hinnad tõusevad. Indoneesia on peatanud palmiõli ekspordi, Serbia ja Kasahstan aga kehtestasid kvoodid teraviljasaadetistele.

“Meil on nüüd olukord, kus teine tarnija on üleilmsete kaubavoogude konkurentsist eemaldatud,” ütles Melbourne’is asuva Thomas Elder Marketsi teraviljaanalüütik Andrew Whitelaw, lisades, et on Indiast oodatavate suurte mahtude suhtes skeptiline.

“Maailm hakkab nisust väga puudust tundma,” ütles Whitelaw. Praegu on USA talinisu kehvas seisus, Prantsusmaa tarned on kokku kuivamas ja Ukraina eksport on pärsitud.

 

Algne eesmärk: eksportida 10 tonni nisu

Bloomberg News teatas mai alguses, et rekordiline kuumalaine on kahjustanud nisusaaki kogu Lõuna-Aasias, ajendades valitsust kaaluma ekspordipiiranguid. Toiduministeerium oli öelnud, et ei näe vajadust eksporti kontrollida, isegi kui valitsus kärpis India nisutoodangu hinnanguid.

Pärast seda, kui sõda hakkas takistama logistikat Musta mere piirkonnas, mis moodustab umbes veerandi kogu nisukaubandusest, on India püüdnud seda vaakumit täita. Riigi eesmärk oli aastatel 2022–2023 eksportida rekordilised 10 miljonit tonni nisu.

Kuid selle riigisisesed väljakutsed on viimastel nädalatel teravamalt tähelepanu keskpunktis. Bloombergi uuringu kohaselt sai Indias rekordiliselt kuumimal märtsil kahjustada sadu aakreid nisusaaki, mis põhjustas mõnes riigis saagikuse languse kuni 50%.

See on tekitanud muret siseturu pärast, kus miljonid inimesed sõltuvad põllumajandusest kui nende peamisest elatus- ja toiduallikast. Valitsus teatas, et maailma suurima toiduabiprogrammi tarbeks ostetakse nisu alla poole eelmise aasta tasemest. Ekspordikeeld kahjustab tõenäoliselt põllumehi ja kauplejaid, kes on teravilja varunud kõrgemate hindade ootuses.

 

Topeltstandardid – G7 on toiduainete ekspordikeelu vastu: Saksamaa põllumajandusminister hoiatab Indiat ja Indoneesiat

G7 põllumajandusministrid on kritiseerinud India otsust keelata nisu eksport. Cem Özdemiri sõnul pooldavad nad avatud turge ning soovivad edaspidi hoolikamalt jälgida tootmist ja toiduainete hindu. Kuigi üheskoos ollakse Venemaa sanktsioonide poolt, mis kahjustab kogu maailmamajandust, siis seistakse India nisuekspordi keelamise vastu. Saksamaa põllumajandusminister Cem Oezdemir ütles, et tema ja tema kolleegid arutasid laupäeval murelikult nii Indoneesia otsust piirata palmiõli eksporti kui ka India sammu nisueksporti peatada.

“Kui me kõik hakkaksime neid ekspordipiiranguid kehtestama või isegi turge sulgema, muudab see kriisi veelgi hullemaks,” ütles Oezdemir Stuttgardis pressikonverentsil. “See teeb kahju ka Indiale endale ja sealsetele põllumeestele, sest loomulikult tähendab see hindade langust.”

“Me kõik vastutame muu maailma, eriti suurte ekspordiriikide ees,” manitses Özdemir laupäeval Stuttgardis pärast G7 kohtumise lõppu. “Ma suhtun sellesse väga kriitiliselt,” ütles ta, viidates New Delhi otsusele. “Me kutsume üles hoidma turge lahti,” vahendab Welt.

 

Allikad teksti sees.

 

Tõlkis Hando Tõnumaa



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt