Revolutsioon rõivatööstuses: taimne kunstnahk

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

4. november 2013 kell 19:34



Londonis tegutsev disainer Suzanne Lee (BioCouture) uuris raamatut sellest, milline võiks mood olla 50 aasta pärast ning kui oli sattunud vestlema bioloogiga, kes pakkus välja, et riideid kasvatatakse laboris, hakkas naine seda ideed reaalsuseks muutma. Saage tuttavaks veggie leatheri ehk nn taimse kunstnahaga.

 

Materjali retsept koosneb lihtsatest ja odavatest asjadest – roheline tee, suhkur, bakterid ja pärm. Segu kasvab umbes kaks nädalat ning siis võib seda ümber vormi sättida, kuivatada, lõigata ja õmmelda.

 

Hetkel on materjal biolagunev ning peale viit aastat muutub see kandmatuks, kangeks ja kõdunevaks. Lee sõnul saab selle siis lihtsalt kompostihunnikusse visata.

Kuna uut materjali on odav toota, lihtne vormida ning see on öko-sõbralik, on Suzannega koostööst huvitunud juba mitmed globaalsed rõivatööstuse tootjad.

“Tekstiilitööstus otsib meeleheitlikult mooduseid, et vähendada oma ökoloogilist jalajälge ning leida materjale, mis on säästlikumad,“ ütles Lee. Tema sõnul on järgmiseks sammuks leida moodus, kuidas uuest materjalist rõivaid pikemat aega säilitada. “Õige rahastusega on sellel materjalil potentsiaali olla radikaalseks alternatiiviks traditsioonilistele tekstiilidele,“ lisas ta.

Vaata ka videot:

 

 

Allikad ja lisalugemist: Reality SandwichBBCThe Creators Project

Suzanne Lee kõnet “Kasvata endale ise rõivad“ TED konverentsil saad kuulata siit.

Fotod: Coco Perez TV Video, BioCouture

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt