Turguta keha soojendava tervisenapsiga

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. november 2013 kell 14:35



Päikese puudusest põhjustatud külmatunde või esimeste haigusnähtude peletamiseks tasuks aeg maha võtta ning kosutada end lõõgastava joogiga. Tervistav märjuke on ühtaegu soojendav ja ergutav ning paneb pesapunuvad pahalased end peagi ebamugavalt tundma. Vähemtähtis pole seegi, et paratsetamoolil põhinevate jookidega võrreldes ei ole sel kodusel segul ühtegi kahjulikku kõrvaltoimet. Nii pole vaja ka hiljem kurvalt nentida, et haigusest paranemiseks on vaja kehal end kaks korda tervendada – esmalt ravimi kõrvaltoimetest ja seejärel haigusest endast.

 

Kodune terav tervisejook koosneb “pühast kolmainsusest” – ingverist, sidrunist ja cayenne’i piprast, ning selle tarbimine pole sugugi piiratud ainult külma ajaga.

Retsept on järgmine:

Lõika tükkideks umbes 2 cm pikkune ingverijupp, lisa noaotsatäis (või rohkem) cayenne’i pipart ning kuum vesi. Lase pisut jahtuda ning nõrista tee sisse poole sidruni mahl. Magusalembesed võivad  sidruniga koos lisada joogile ka veidi  mett.

 

Ingver  on looduslik valuvaigisti, mis leevendab gripiga kaasnevaid lihas- ja luuvalusid,  vähendab  piinavat  kurguärritust  ja toimib limavedeldavalt.  Peale tugevalt soojendava efekti on ingveril veel ka seedimist soodustav toime – see mõjub leevendavalt nii  kõhuhädade, refluksi, gaaside kui ka puhituste korral. Ingver aitab tõhusalt nõrkusega kaasneva peapöörituse ja uimasuse puhul  ning on heaks abiliseks merehaigetele ning autosõitu mittekannatavatele lastele.

Cayenne’i pipar kuumutab keha seestpoolt ning toimib põletavalt patogeenidele. Oma soojendava toimega varjutab cayenne’i aktiivaine kapsaitsiin tõhusalt ka kehas tekkivad valuaistingud. Kui mitte ainult! Cayenne’i pipar on seedimist soodustava ja toksiinide väljutamist kergendava toimega, mõjub põletikku vähendavalt ja rasvapõletust kiirendavalt. Südame-veresoonkonna haiguste põdejatel tasuks teada, et cayenne vähendab kolesterooli ja triglütseriidide tootmist maksas, on efektiivne verevedeldaja ning seda kasutatakse edukalt ka tromboosi ravimisel.

Madala libiido alla kannatajad võiksid  cayenne’i  tarvitada igapäevaselt,  kuna see  kiirendab vereringet ja toimib afrodisiaakumina. Rikkaliku C-vitamiini ja beeta-karoteeni sisalduse tõttu tõstab cayenne ka viljakust.

Sidrun on C-vitamiinist punnis ja seega suurepärane kodune tervistaja. See aitab kaasa pisut närtsinud immuunsüsteemi turgutamisele, kiirendab keha puhastumist ning tekkinud lima vedeldamist-väljutamist. Oma leeliselise iseloomuga vähendab ta kudedesse kogunenud happelisust ja toetab neerude tööd.

Sidrun on kingituseks ka kõikidele südamehaigetele, kuna sisaldab isegi rohkem kaaliumit kui õunad ja viinamarjad ning toimib tõhusalt kõrge vererõhu ja viletsate kolesteroolinäitajate korral.

 

 

Liisu Orav

 

Foto: paprikaangel.typepad.com

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt