USA-s hakatakse autojuhte teetöödest teavitama helikahuritega

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. aprill 2014 kell 17:30



Missouri transpordiamet teavitas hiljuti kahest värskelt soetatud LRAD helikahurist, mida soovitakse rakendada autojuhtide teavitamiseks teetöödest. Ametnike sõnul suudavad helikahurid edastada hoiatuse ka läbi auto esiklaasi ning hästi isoleeritud kere isegi siis, kui autos mängib vali muusika. Kohalikud elanikud aga ei ole uuest ideest kuigi vaimustuses.

 

Uutele helikahuritele kulutati 25 000 dollarit seade kohta ja Missouri transpordiameti töötaja Michele Comptoni sõnul suudab see läbi emitteri väljastada kuni 153 detsibelli valjust heli. Kuigi ametnikud väidavad, et kahureid kasutatakse ohutul valjusel, võib seade kahjustada inimese tervist juba 130 detsibelli juures.

Helikahurid plaanitakse paigaldada kiirteede ehitustsoonidesse ja nende eesmärk on tõmmata autojuhtide tähelepanu, et nad aeglustaksid sõitu. Kohalikud inimesed aga leiavad, et järsk vali heli võib juhte hoopis ehmatada. Samuti ollakse mures ehitustööliste ja ehitustsooni lähedal elavate inimeste heaolu pärast: kes tahaks päev läbi kuulata sellist alarmi?

LRAD helikahureid tunneb laiem avalikkus eelkõige relvana, mida 2009. aastal G20 kohtumisel rakendati rahumeelsete protestijate vastu. Tavakodanike hulgas tekitab ärevust ka fakt, et USA õhuvägi ostis 2012. aastal poole miljoni dollari eest kaasaskantavaid LRAD-süsteeme, et paigaldada need üle kogu riigi. Relvade eesmärgiks pidavat olema tsiviilvõimude toetamine ja abistamine suurte  katastroofide puhul.

LRAD Corporationi esindajad on aga seisukohal, et tegu on väärtusliku turvalist tagava tööriistaga ning inimestel pole põhjust ärrituda.

 

Allikad: KMBC News, Infowars

Foto: watchmen-news.com

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt