Vene vabaühenduste suhtes alustati uskumatut kampaniat

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

31. märts 2013 kell 8:48



 

Venemaal käib seninägematu kampaania valitsusväliste organisatsioonide kontrollimiseks. Viimase nädala jooksul on erinevad inspektsioonid külastanud peaaegu kõiki tuntumaid Venemaa vabaühendusi, kirjutas ERR. Moskva süüdistas laupäeval Washingtoni Venemaa siseasjadesse sekkumises, kuna Ühendriikide välisministeerium oli võrrelnud hiljutist vabaühenduste läbiotsimist “nõiajahiga”, vahendas BNS.

Kremli teatel uuritakse nende vastavust seadusele, mis kohustab välismaalt raha saavaid organisatsioone määratlema end “välisagentidena”, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Võimude seekordsetes reidides pole midagi juhuslikku. Maksu-, tuletõrje- ning tervishoiuinspektsioonid on võtnud viimaste päevade jooksul ette umbes sadakond valitsusvälist organisatsiooni ja nõutanud igaühelt keskmiselt 10 kilogrammi dokumente. Kontrollitavate seast leiab taolised tuntud ühendused nagu Amnesty International, Moskva Helsingi grupp, Transparency International või Memorial.

Paar kuud tagasi tekkisid mitmete Moskva kodanikuühenduste, nende seas ka Memoriali – seintele kirjad “USA välisagent”. Organisatsioonid ise on selliseid süüdistusi tauninud. Ühendused väidavad, et poliitika pole nende ala ja ainuüksi välisrahastus ei tee neist halvustava kõlaga “agente”.
Venemaa president Vladimir Putin on öelnud, et äsjaste kontrollide eesmärgiks on kõigepealt teha kindlaks, mil määral vastab nende või teiste organisatsioonide tegevus sõnastatud eesmärkidele. Lisaks soovitakse riigipea sõnul veenduda, kas kehtib Venemaa Föderatsiooni seadus, mis ei luba välismaist rahastamist.

Nn välisagentide seaduse järgi saab aga valeandmeid esitanud organisatsiooni ka sulgeda. Lääneriigid on surve avaldamise vabaühendustele hukka mõistnud.

Moskva süüdistas laupäeval Washingtoni Venemaa siseasjadesse sekkumises, kuna Ühendriikide välisministeerium oli võrrelnud hiljutist vabaühenduste läbiotsimist “nõiajahiga”.

Vene välisministeerium viitas USA välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nulandi avaldusele, milles muu hulgas kinnitati, et Washington jätkab Vene võimude silmis halba valgusse sattunud valitsusväliste organisatsioonide rahalist toetamist.

“Victoria Nulandi avaldust, milles rutiinset kontrolli MTÜ-des võrreldakse nõiajahiga, ei saa nimetada muuks kui küüniliseks ja provokatiivseks,” ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Aleksander Lukaševitš.

Ta lisas, et Moskva näeb Nulandi lubaduses, et Washington jätkab mõningate Venemaa inimõigusorganisatsioonide rahastamist vahendajate kaudu “otsest sekkumist oma siseasjadesse”.

Nuland ütles sel nädalal ajakirjanikele, et “nende inspektrioonide ulatus tekitab meis tõsise kartuse, et see on mingisugune nõiajaht”. “Me püüame leida platvorme väljaspool Venemaad neile organisatsioonidele, mis tahavad jätkata meiega koostööd.”

Allikad: ERR, BNS, Reuters

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt