Magusapimeduse kontrolli all: kas ülekaal mõjutab maitsemeelt?

28. november 2013 kell 13:35



cake-batter-ice-cream-tartÜlekaalulised laborihiired tajuvad magusat maitset kehvasti, näitasid USA Buffalo ülikooli teadlased. Võrreldes saledate liigikaaslastega on tüsedatel hiirtel vähem maitserakke ja need töötavad viletsalt, vahendas TÜ teadusuudiste portaal Novaator.

 

Ülekaal mõjutab meie suhet toiduga ja võib muuta aju ja närve, mis toovad signaale suust ajju. Siiani polnud teada, kuidas reageerivad kiirele kaalutõusule keelel olevate maitsepungade rakud.

Buffalo ülikooli bioloog Kathryn Medler võrdles normaalkaalus laborihiirte maitsemeelt selliste närilistega, kes said väga rasvast toitu ja kosusid seetõttu kiiresti. Maitsepungade hindamiseks mõõtis uurija maitserakkudes kaltsiumiioonide kogust, mis muutub kindlate maitsete tajumisel.

Tüsedate hiirte keelel olevad maitserakud jäid hätta nii magusa kui üllatuslikult ka kibeda maitse tundmisega. Mõlema rühma loomad tajusid võrdselt hästi umamit – viiendat maitset, mis on seotud vürtsikuse ning lihas leiduvate valkudega.

Medleri sõnul pole praegu selge, kas nii-öelda magusapimedus võib omakorda kaalutõusu kiirendada. Ilmselt on need mehhanismid väga keerukad. Maitsemeel mõjutab kindlasti isu ja seda, kui palju midagi süüakse.

Varasemad uuringud on näidanud, et tüsedad inimesed ihkavad magusat ja hõrku toitu, kuigi nad ei pruugi maitseid tunda nii hästi kui nende normaalkaalus kaaslased. Kui õnnestub aru saada, mis viib maitserakkude taandarenguni, on ilmselt võimalik maitsetundlikkust taastada. See omakorda aitab kehakaalu kontrollida.

 

Allikad: Novaator, PLOS One

Foto: odintangvald.com

 

Toimetas Ksenia Kask