USA-s tahetakse keelustada transrasvade kasutamine

11. november 2013 kell 12:04



Fast FoodTransrasvade kahjulikkus tervisele on laialt teada ning tasapisi jääb neid sisaldavaid tooteid poeriiulitel aina vähemaks. Nüüd on USA toidu ja ravimiohutuse amet (FDA) seadnud ka omalt poolt eesmärgiks rakke ja veresooni kahjustavate transrasvade kaotamise inimeste toidulaualt.

 

Hiljuti andis FDA välja pressiteate, mille kohaselt ei ole osaliselt tahkestatud rasvad, mis on peamised transrasvade allikad toidus, inimesele tarbimiseks ohutud. Kuigi nende tarbimine on viimase aastakümne jooksul pidevalt vähenenud, peetakse otsust need järk-järgult keelustada oluliseks sammuks, mille abil loodetakse ennetada aastas 20 000 südameatakki ja 7000 südamehaigustest tingitud surmajuhtumit USA-s.

See otsus ei jõustu aga kohe, vaid kõigepealt kogutakse infot, kui kaua sellise keelu rakendamine aega võtaks. Kui lõplik otsus vastu võetakse, siis kuulutatakse transrasvad toidu lisaaineteks, mida ei või lisada ilma spetsiaalselt selleks luba taotlemata. Toitumisteadlased on juba aastaid kritiseerinud transrasvade kasutamist toidus ning mõnedes piirkondades, nagu näiteks New York, on nende kasutamine keelatud. Mitmed ettevõtted on nende kasutamisest ise loobunud pärast seda, kui 2006. aastal anti välja seadus, mille kohaselt peab transrasvade sisaldus olema märgutud tooteinfo sildil. Inimeste aina kasvava terviseteadlikkuse tõttu vähendas transrasvade sisaldus toodete müüki.

 

Toiduainetööstuse ideaalne tooraine

Transrasvu peetakse südame tervise seisukohast kõige halvemateks, isegi rohkem kui küllastunud rasvu. Neid kasutatakse toiduainetööstuses ja restoranides selleks, et parandada toiduainete tekstuuri, säilivusaega ja maitset. Osaliselt tahkestatud taimerasvad, mis sisaldavad transrasvu, valmistatakse taimeõlidest (sageli GM-sojaõlist), lisades sinna vesinikku, mille tagajärjel muutuvad need tahkemateks. Toiduainetööstusele on need ideaalseks tooraineks, kuna lisavad toiduainetele rasvasust ning maitset ning on pika säilivusajaga ega rääsu kergesti.

Transrasvade söömine tõstab halva ehk LDL-kolesterooli taset ning kõige rohkem hoiatavad teadlased transrasvade kahjuliku mõju eest südame-veresoonkonnale. Peale selle, et tõuseb südamehaigustesse haigestumise risk, suureneb mõne uuringu kohaselt ka oht haigestuda teise tüübi diabeeti. Muude kahjulike mõjude osas ei ole teadlased ühel meelel, kuid on andmeid, et transrasvad võivad suurendada eesnäärme- ja käärsoolevähi riski ning soodustada Alzheimeri tõbe. Maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO soovituse kohaselt ei tohiks transrasvade sisaldus kogu päevasest energiast ületada ühte protsenti.

Otsus on FDA puhul üsna erandlik, sest selles lähtutakse otseselt inimeste tervisest, mitte korporatiivsetest huvidest. See annab lootust, et edaspidi hakatakse keelama ka teisi rämpstoidus levinud inimese tervisele kahjulikke aineid nagu naatriumglutamaat, aspartaam, raskemetallid, säilitusained, värvained ja palju muud.

 

Eestis ei ole kohustuslik transrasvade sisaldust pakendile märkida

Meditsiiniharidusega presidendiproua Ilves tekitas juba aastaid tagasi suurt kõmu seoses sellega, et tegi maha Eesti kommitööstust, väites, et nende süül satub meie laste toidulauale lubamatult palju transrasvu. Kui palju transrasvu me endale suust sisse ajame, pole Eestis võimalik teada saada, sest tootjal pole kohustust seda pakendile märkida. Kirjas peab olema vaid see, kas toit sisaldab hüdrogeenitud taimerasvu.

Eesti tarbija jaoks on ainus võimalus avastada transrasvade olemasolu toidus, otsides etiketilt fraasi “taimne õli” või “hüdrogeenitud taimerasv”. Oluline on just sõna “hüdrogeenitud”, sest kõik taimsed rasvad ei sisalda transrasvu ja seetõttu pole neid tarvis liigselt karta. Transrasvu leidub näiteks paljudes küpsetistes, kreekerites, margariinis, kartulikrõpsudes, šokolaadis ja jäätises.

 

 

Allikad: Natural News, FDA, Huffington Post, Delfi

Foto: buzz.naturalnews.com

 

Toimetas Katrin Suik