X

10 eurot =

Raud kosutab verd ning hoiab närvi- ja immuunsüsteemi töökorras

2. aprill 2014 kell 19:30



Hierro-y-proteínas-en-la-dietaMaailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on rauapuudus inimorganismis levinuim defitsiit, mis on tekkinud inimkonna valede toitumisharjumuste tagajärjel. Rauapuudus võib olla süüdlane suurenenud stressis, väheses töövõimes ja pidevas väsimuses ning keha halvenenud termoregulatsioonis. Piisav rauasisaldus veres on oluline, et heas toonuses püsiksid nii närvisüsteem, ainevahetus kui ka immuunsüsteem.

 

Maakoore lahutamatu põhielement raud esineb inimorganismis ainult seotud vormis, lahustuva ja mittetoksilisena. Vaba raud on inimorganismile ohtlik, sest see oksüdeerub organismis kohe raskestilahustuvateks kahjulikeks aineteks. Raual on elutähtis roll vereloomes: see osaleb hemo- ja müoglobiini sünteesis ning aitab hapnikku kopsudest kudedesse viia. Raud on paljude kehas sisalduvate proteiinide ja ensüümide osa.

 

Loomset päritolu raud imendub paremini, aga rauda saab ka taimedest

Rauasisaldus veres on üks vähestest teguritest, mis lihasööjatele edumaa annab, kuna loomset päritolu raud imendub organismis paremini. Headeks rauaallikateks on punane liha, munakollane, lõhe, tuunikala, maks ja austrid.

Taimset päritolu rauda on kehal keerulisem imendada. Mõõdukas koguses rauda leidub rohelistes köögiviljades nagu brokoli, spinat, kapsas ja spargel, sojatoodetes, samuti seemnetes ja pähklites ning kaunviljades. Taimetoitlased, kes loomset päritolu toiduainetest täielikult loobunud on, peavad kindlasti oma organismi rauasisaldusel silma peal hoidma.

Et raud kehasse edukamalt imenduks, soovitavad arstid võtta lisaks C-vitamiini. Ka erinevad orgaanilised happed soodustavad raua levimist organismis.

 

Laste toit peaks sisaldama piisavalt rauda

Organismi rauasisalduse eest tuleks hoolt kanda igal eluetapil, kuid rauapuudus ning selle tulemusena tekkiv aneemia ähvardab enim rasedaid, imetavaid emasid, teismelisi tüdrukuid, naisi, kelle menstruatsioonid on vererohked, ning üleüldse suuremas koguses verd kaotanud inimesi, ent ka vastupidavusalade sportlasi.

Kindlasti tuleb silma peal hoida laste toitumisharjumustel ning hoolitseda, et nende dieet piisaval määral rauda sisaldaks, seda alates emapiimaga toitmise lõpetamisest. Lapsed kasvavad kiiresti ning nende kehad tarbivad jõudsalt oma rauavarusid.

Omad ohud on ka raua ületarbimisel, seega tuleb manustamisel kindlasti jääda terve mõistuse piiresse.

 

Soovitavad päevased rauakogused

Meditsiini- ja Toitumisinstituudi (EOM) soovitatavad päevased rauakogused on järgnevad.

Lapsed

alla 6 kuu vanuses: 0,27 milligrammi

7 kuud kuni 1 aasta: 11 mg

1–3-aastased: 7 mg

4–8-aastased: 10 mg

Mehed

9–13-aastased: 8 mg

14–18-aastased: 11 mg

19-aastased ja vanemad: 8 mg

Naised

9–13-aastased: 8 mg

14–18-aastased: 15 mg

19–50-aastased: 18 mg

51-aastased ja vanemad: 8 mg

 

Allikad: NLM, Zonadiet

Artikkel valmis koostöös Sojapood.ee’ga.

Foto: puntofape.com

 

Toimetas Helen Eelrand