Maakera suurim vulkaan asub Vaikses ookeanis

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

9. september 2013 kell 15:16



Pindala poolest Suurbritanniast suurema veealuse tulemäe Tamu massiiv paikneb Vaikses ookeanis Jaapanist linnulennult 1600 kilomeetrit idas. Houstoni ülikooli teadlane William Sager hakkas piirkonda uurima paarkümmend aastat tagasi. Sager pani ookeanipõhjas asuvale mäemassiivile nime oma tollase töökoha järgi: Tamu on Texase A&M ülikooli lühend, vahendab TÜ teadusuudiste portaal Novaator.

 

Siiani olid geoloogid kindlad, et Tamu koosneb mitmest väiksemast mäest. Sageri värske uurimus lükkas selle ümber. Maavärinaandmed ja merepõhjast võetud kivimiproovid kinnitasid, et kogu hiigelsuur pinnavorm on üksainus vulkaan, mille koostis on igal pool ühesugune.

Tamu kõrgus on vaid pisut üle 4 kilomeetri ja vulkaani tipp jääb kahe kilomeetri sügavusele vee alla. Tulemägi laiub ligikaudu 250 000 ruutkilomeetril. See ületab suuruselt Hawaiil asuvat Mauna Loa vulkaani ning on vaid neljandiku võrra väiksem kui Päikesesüsteemi suurim vulkaan, Marsil asuv Olympus Mons.

Tulemägi tekkis kolme laama kokkupuutealal, kus magma tungis läbi õhukese maakoore. Vulkaan purskas viimati varasel kriidiajastul ligikaudu 145 miljonit aastat tagasi.

Sarnaseid hiigelsuuri veealuseid vulkaane võib Sageri sõnul leiduda veel mitmel pool Vaikses ookeanis.

 

Allikas: Novaator, Nature Geoscience, WUWT

 

Foto: ekraanikuva

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt