Segadusse aetud kehakell põhjustab kaalutõusu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. november 2013 kell 17:30



Igal meie rakul on oma energiatootmise keskus – mitokondrid on nagu katlamajad, mis kasutavad salvestatud glükoosivarusid energia tootmiseks. Selleks, et meie kehal jätkuks energiat, peab see katel saama õigel ajal signaali, millal tööle hakata. USA Northwesterni ülikooli teadlased arvavad, et on leidnud “tiku”, mis selles katlas õigeaegselt tule süütab. Ning see tikk on saadaval ainult siis, kui meie tsirkadiaanne ehk ööpäevane rütm seda võimaldab. 

 

Imetajatel kontrollib tsirkadiaanseid rütme kellakeskus ehk stimulaator, mis asub hüpotaalamuses. Bioloogilised rütmid sõltuvad päikesevalgusest, pimedusest ja teistest vihjetest, nagu kindlatel kellaaegadel söömine ja ärkamine. Ööpäevane rütm on väga kasulik, sest reguleerib hormoonitasemeid; teeb kindlaks uneaja ja selle, millal peaks käima tualetis ning annab teada, millal on aeg süüa. Ning selle värske uurimuse tulemused rõhutavad seda, et ööpäevarütmil on ka väga oluline roll keha ainevahetuse reguleerimisel.

Uuringut juhtinud endokrinoloog Joe Bass kommenteeris: “Meil on Maa peal kaasas ööpäevarütm, kuna see reguleerib kõike, mis on energiaga seotud. Kui organism põletab energiat efektiivselt, siis on sellel parem võimalus ellu jääda. Meie töö tulemused näitavad, kuidas ööpäevarütm vallandab raku energiatootmise protsessi. Rakud suudavad kõige paremal moel kütust kasutada, kui kell töötab korralikult.”

Mitokondrid reguleerivad energiavarusid puhkeajal, kui kehal ei ole toidust pärinev glükoos kättesaadav. Ilma selle mehhanismita jäävad rakud “nälga”, kui toidust pärit glükoos veres langeb. Hiirte peal läbi viidud uuringus leiti, et kui kehakell ei tööta, siis ei suuda loom kehas energia tootmiseks kasutada salvestatud energiavarusid. See näitab, et puhkeajal mitokondrite abil energiavarude kasutamine sõltub väga tugevalt igapäevasest puhkuse ja ärkveloleku rütmist ning teadlased loodavad sellest lähtuvalt leida uusi viise ravida ainevahetushäireid nagu näiteks diabeet.

 

Unepuudus põhjustab kehakaalu tõusu

Seda, et liiga napp uneaeg põhjustab kehakaalu tõusu, on täheldatud juba pikka aega. Selle põhjuseks on toodud erinevaid füsioloogilisi ja vaimseid reaktsioone ning eelpoolkirjeldatud mehhanism võib olla üks põhjustest, miks unevaegus muuhulgas põhjustab ka kehakaalu tõusu. Ebaregulaarne uni häirib kehakella tööd, ning see ei suuda enam rakkudele adekvaatselt märku anda, millal toota energiat salvestatud varudest.

On leitud, et kõigest ühe töönädala pikkune krooniline unepuudus põhjustab seda, et inimesed hakkavad üle sööma ja juurde võtma. Uuringus, milles 16 tervet täiskasvanut magasid viie päeva vältel kõigest 5 tundi ööpäevas, võtsid nad juurde keskmiselt ühe kilo ning seda hoolimata sellest, et nad põletasid unevaeguse tõttu enam kaloreid. Pikem ärkvelolekuaeg kulutab rohkem energiat, kuid inimesed söövad seda tasa tehes kõvasti rohkem, kui nad tegelikult vajavad. Unepuudus häiris osalejate kehakella tööd, mille tõttu nad sõid väiksemaid hommikusööke ning nende lõunad ja suupisted nihkusid hilisemale ajale.

Hea uudis on see, et lühiajalist unepuudusest põhjustatud kaalutõusu ei ole raske kaotada. Sama katse raames võimaldati järgneval nädalal katsealustele 9-tunnine ööuni ja nad tarbisid vähem kaloreid kui unepuuduses veedetud nädalal, mille tagajärjel nad taas kaalu kaotasid.

 

 

 

Allikad: Northwestern University, Naine24, Wikipedia, US News

Foto: scrubsmag.com

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt