USA katsetas uut tüüpi tuumapommi, rikkudes tuumarelvalepingut?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. veebruar 2014 kell 11:45



4. veebruaril teatas USA energiaministeerium, et on edukalt katsetanud uut tüüpi tuumapommi, rikkudes aga sellega 1968. aastal algatatud tuumarelvade leviku tõkestamise lepingut. Lepingu rikkumine ei ole USA-le kaasa toonud mingeid tagajärgi ning peavoolumeedia ei ole vaevunud juhtunust ka kirjutama – mainiti vaid tulekahju  Uus-Mehhikos asuvas jäätmejaamas, mille tõttu tuli sealsed töötajad evakueerida.

 

USA energiaministeerium teatas veebruari alguses, et Pentagon sooritas edukalt esimest korda tuumalõhkepea  B61-12 mudeli täissüsteemi katse mehaanilises keskkonnas. Katse toimus Los Alamose ja Sandia riiklikes laboratooriumides. Riikliku tuumaturvalisuse ameti (National Nuclear Security Administration – NNSA) väljastatud pressiteates väideti, et katse pidi näitama seda, kuidas B-61 uus mudel töötab tavalistes ja õnnetuse tingimustes. Samuti katsetati ka uut MOD-12 varianti, mille kallal on töötatud juba kaks aastat. Nende katsete eesmärk olevat hoida B-61 pomme ohutute ja kasutusvalmitena ning muuta neid täpsemaks, tõhusamaks ja turvalisemaks.

“Seni kuni USA-l on olemas tuumapommid, peame tagama, et need püsivad ohutute, turvaliste ja tõhusatena, ilma et tuleks kasutada maa-aluseid katseplahvatusi,“ ütles NNSA kaitseprogrammide asedirektor Don Cook. Tema sõnul on see katse märkimisväärne edusamm, mis kinnitab NNSA võimet liikuda edasi pommide ohutuse ja turvalisuse suurendamises. Uut tüüpi varustusega pommid B61-12 on mõeldud asendama olemasolevaid B61-3, -4, -7 ja -10 pomme.

 

 

USA valitsus on B61-12-t kirjeldanud kui olemasolevate tuumarelvade edasiarendust, kuid kriitikute sõnul püütakse tegelikult luua uut tüüpi tuumarelva ning hiilida mööda tuumarelvadega seotud lepetest. Tuumarelvade leviku tõkestamise leppes (mida saab lugeda siit ) on aga selgelt kirjas, et lepingu liikmesriigid peaksid oma tuumarelvi desarmeerima, mitte neid uuendama, relvastama ja katsetama. Taas kord kipub olema tegu olukorraga, kus USA eirab reegleid, mille täitmist ta teistelt tungivalt nõuab.

USA kongressi viimase eelarvearuande järgi on Obama valitsuse tuumarelvastumise kulutused järgmiseks aastakümneks 355 miljardit dollarit (sealhulgas B61-12 edasiarendus). Seda hoolimata sellest, et tuumarelvade leviku tõkestamise lepingus on kirjas, et rahvusvahelise rahu ja julgeoleku tagamiseks ja hoidmiseks tuleb kulutada minimaalselt inimjõudu ja majandusressursse relvastumisele. Paraku on selge, et sõjatööstust soovitakse elus hoida ja toita. Kuidas saab olla juttu rahust, kui külm sõda pole tegelikult siiani läbi ning kasutades kõikvõimalikke tänapäeva tehnoloogia võimalusi, valmistutakse tegelikult uueks sõjaks?

 

Allikad: Defence News, Activist Post, Global Security Newswire

Foto: NNSA

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt