Meeste intelligentsust on võimalik hinnata näojoonte põhjal

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

5. aprill 2014 kell 19:16



Grupp Tšehhi teadlasi on läbi viinud uuringu, milles leiti, et meeste intelligentsuse taset on võimalik hinnata nende näojoonte järgi. Sama loogikat ei ole aga võimalik kohandada naistele. Teadlased olid ise ka oma leiust hämmeldunud, kuna intelligentsuse hindamine ei näi olevat sõltuv näo sümmeetriast. 

 

Näojooned, mida omistatakse intelligentsematele meestele on pikem nägu ja suurem silmadevaheline kaugus, suuremapoolne nina, veidi ülespoole suunatud suunurgad ning teravam lõug. Madalamat intelligentsust seostatakse laiema ja ümarama näoga, lähestikku asuvate silmadega, lühema nina, allapoole kaarduvate suunurkade ja massiivse või ümmarguse lõuaga.

Võime teiste inimese intelligentsust hinnata on kasulik igapäevastes situatsioonides ning sellel on oluline roll evolutsiooni kontekstis.

Teadlased kasutasid 40 mehe ja 40 naise fotosid, et testida milline on suhe tegeliku mõõdetava IQ, arvatava intelligentsuse ja näo kuju vahel. Fotodel olevatel isikutel paluti olla neutraalse näoilmega ja mitte naeratada, vältida kosmeetikat, ehteid ja muid kaunistusi. Kõik uuringus osalenud testisikud läbisid ka IQ-testi Tšehhi versiooni.

Fotodel olevate isikute arvatavat intelligentsust hindasid 43 naist ja 42 meest, kellel ei olnud mitte mingit sidet tolle ülikooliga, kust piltidel olevad inimesed uuringusse värvati. Leiti, et nii mehed kui naised suutsid piltidel olevate meeste intelligentsuse taset nende näojoonte põhjal hinnata üsna täpselt, kuid sama ei osutunud tõeks naiste fotode puhul.

Arvatakse, et naiste fotode puhul ei ole võimalik intelligentsuse taset adekvaatselt hinnata, kuna naisi hinnatakse sageli nende välimuse põhjal ning meeldiv välimus takistab andmast täpset hinnangut naiste tegeliku intelligentsuse kohta.

Uuringut läbi viinud teadlased märkisid ära, et kindlate näojoonte seostamine intelligentsusega esindab eelkõige kultuurilisi stereotüüpe, kuid siiski on olemas mingid kindlad seni identifitseerimata visuaalsed vihjed, mis annavad inimestele infot.

 

Allikad: The Register, This is Money, Plos One

Foto: plosone.org

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt