Ananassimahl leevendab köha tõhusamalt kui köhasiirup

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. aprill 2014 kell 14:25



Ananassis sisalduval ensüümil bromelaanil on mitmeid tervist toetavaid omadusi. Juba ammu on teada, et see lõhustab valke ning parandab sel moel seedimist. Samuti on uuringud tõestanud, et ananassi bromelaan on vähirakkude tapmisel efektiivsem kui keemiaravis kasutatav 5-fluorouratsiil. Ananass on kasulik kilpnäärme probleemide puhul ning aitab väljutada organismi kogunenud raskemetalle. Kuna bromelaanil on ka üldine põletiku- ja bakterite vastane toime, siis on  värske ananassimahl hea abimees ka köha vastu.

 

Apteegis müüdavad köhasiirupid sisaldavad lisaks toimeainele enamasti ka suurt hulka sünteetilisi värvaineid ja magustajaid ning on sellest hoolimata (või selle tõttu) siiski ebameeldiva maitsega. Köha leevendamiseks ja ravimiseks on mitmeid paljud meeldivamaid ja tõhusamaid looduslikke alternatiive ning värskelt pressitud ananassimahl on üks neist.

Lisaks bromelaanile sisaldab ananass palju C-vitamiini – kruusitäis ananassimahla võib katta kuni pool päevasest C-vitamiini vajadusest. See aitab toetada väga paljude teiste ensüümide tööd kehas ning reguleerida ainevahetust. Ananassis sisalduv mangaan on oluline sidekudede ja luude tervise jaoks ning aitab paremini imenduda kaltsiumil, parandab süsivesikute ja rasvade ainevahetust ning närvisüsteemi tööd.

 

Alandab põletikku ja väljutab lima

Bromelaani põletikuvastase toime tõttu on sellest valmistatud mitmeid toidulisandeid mida turustatakse sageli loodusliku alternatiivina selliste krooniliste põletikuliste haiguste vastu, nagu artriit. Saksamaal on see üks populaarsemaid toidulisandeid, kuna seda soovitatakse ninakäikude ja siinuste põletiku ja turse ravimiseks peale operatsiooni või vigastust.

Ananassimahl aitab ka köha ja teiste kopsuhaiguste puhul väljutada kergemini liigset lima. Tihe lima hingamisteedes põhjustab lõputuna näivaid ja väga piinarikkaid köhahoogusid ning on hea pinnas bakteritele paljunemiseks. Ühe 2010. aastal avaldatud uurimuse põhjal leidsid teadlased, et segu värskest ananassimahlast, piprast, soolast ja meest aitab tõhusalt vedeldada ja eemaldada kopsudest lima. Sarnases uurimuses võrreldi ananassimahla toimet tavaliste apteegis saadaval olevate köhasiirupitega ja leiti, et patsiendid paranesid pea viis korda kiiremini ananassimahla abil.

Kõige tõhusam on värskelt pressitud ananassimahl, kuid kui see ei ole võimalik, siis on ka poemahlast abi. Eelkõige on oluline see, et tegemist on mahlaga, millele ei ole lisatud magustajaid. Värsket mahla võib veidi soojendada ja lisada sinna mett, mis on omakorda bakterivastase toimega ning aitab köhast karedat kurku leevendada. Kui tahad tõhusamat looduslikku köhasiirupit valmistada, siis lisa kruusitäiele värskele ananassimahlale veerand kruusi värsket sidrunimahla, tükike ingverid, supilusikatäis mett ja pool teelusikatäit cayenne pipart. Võta seda segu 2-3 korda päevas umbes veerand kruusitäit korraga nii kaua, kui tarvis.

 

Allikad: Real Farmacy, Der Pharma Chemica, Sas Publisher, Healthy Eating

Foto: eurolab.ua

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt