Kuidas leevendada koduste vahenditega kõhuvalu ja kõrvetisi

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

4. mai 2014 kell 18:05



“Tänapäeva kunksmoori koduapteek” on väike unikaalne esmaabikäsiraamat, mille nõuannete põhirõhk on suunatud kodus enamasti leiduvate või muidu käepäraste vahendite kasutamisele. Jagame Alkeemia vahendusel sellest raamatust pärit häid ravivõtteid kõhuvalu ja kõrvetiste vastu.

 

Kõhuvalu

Kui kõhuvalu on kohe roiete all, mao piirkonnas, võib teha sellele piirkonnale sooja kompressi kuumaks aetud väikeste jõekividega (kivid pannil kuumaks, veidi jahtununa riidest kotti, vana soki või padjapüüri sisse). Kivikeste puudumisel võid kasutada jämesoola. Tiibeti meditsiinis kasutatakse sooja kompressi tegemiseks ka (ahjus) kuumaks aetud telliskive või tellisepuru ning kuuma savi.

Juua võib sooja (isegi kuuma) vett ja süüa pikka pipart, keeta kalmusejuurest teed, süüa värskeid mustikaid või tarvitada neid kuivatatud kujul. Võimalusel võib juua sooja veega segatud granaatõunamahla või süüa pool granaatõuna. Granaatõunal on magu soojendavad ja seedekuumust tõstvad omadused.

 

Väikelastele sobib ennekõike kuivatatud granaatõuna pulbriga segatud mesi.

Kõhuvalu puhul on hea ka kuivatatud ingver ja kaneel.

Kui tegu on söögi ja joogiga liialdamisest tekkinud kõhuvalu ja kõhukinnisusega, sobib homöopaatiline Nux vomica.

 

Närvipingest tekkivate hädade puhul tuleb teha mao piirkonda kompress sooja seesamiõliga ja masseerida sooja õliga ka õlgu ja kaela. Samuti võib sellega kokku määrida juuksed ja peanaha (hor-me). Oluline on leida võimalus puhata ja lõdvestuda, abiks võivad olla hingamisharjutused. Magu on närvipingele väga vastuvõtlik ning paljudel inimestel tekivad maovaevused, iiveldus või oksendamisvajadus just seoses emotsionaalselt raskete hetkedega.

Kui on ärevus ja valu alakõhus, sobib homöopaatilistest ainetest Lycopodium. Kui alakõht on gaasi täis ja puuksutamine või röhitsused toovad ajutiselt leevendust, sobib Carbo vegetabilis.

Kõhuvalu aitavad leevendada ka kummeli-, apteegitilli-, tammekoore- ja köömnetee. Võib teha ka pehmet ringjat massaaži ümber naba – päripäeva suunas –, alustades väiksemate ringikestega, lõpetades suuremate, kogu kõhtu haaravate ringidega.

Kõhuvalu leevendamiseks sobib ka raudrohukompress. Peotäis raudrohtu kallatakse üle keeva veega ja lastakse u 10 minutit tõmmata. Vedelik kurnatakse ja tehakse kompress valutavale kohale, mis kaetakse villase salliga. Hiljem kompress eemaldatakse, villane sall jäetakse mõneks ajaks soojust talletama.

 

Menstruaalvalude leevendamiseks sobib soe dušš, soojenduskoti või soojade kivikeste paigaldamine neerude piirkonda. Paarikümneks minutiks võib panna alakõhule ka jääkompressi, istudes ise soojas vannis.

Valusid ennetavalt võib võtta juba nädal enne menstruatsiooni algust supilusikatäis aaloed, millesse on segatud musta pipart. Hästi aitab ka lodjapuu-, piparmündi-, ingveritee.

Menstruatsioonivalusid aitavad leevendada ka mõõdukas liikumine, hingamisharjutused ja enesemassaaž: heites selili, tõmmates põlved kõverasse teha sõrmedega emaka peal masseerivaid ringe. Seejärel keera end kõhuli ja tee sama massaaži nimmepiirkonnas, suurendades masseeritavat ala.

Homöopaatias on menstruatsioonivalude leevendajaks Magnesium phosphoricum, mis sobib, kui soojad kompressid leevendavad. Cuprum võib aidata, kui valud on kramplikud.

NB! Kui kõhuvalu kestab pikemat aega ja sellega on seotud tugev oksendamine, iiveldus, halb hingeõhk või palavik, tuleb pöörduda arsti poole.

 

Kõrvetised

Esmane eneseabi kõrvetiste puhul on ärritajate tarbimise lõpetamine (alkohol, kohv, teatud söögid). Seejärel võib teha kuuma kompressi soola või väikeste jõekividega.

Ägeda häda puhul teeb head paastumine, ka kõrvetiste ennetamiseks on kasulik teha regulaarselt koormusvabu päevi (nt üks päev nädalas vee, ravitee või lahjade köögiviljamahladega).

Kiire leevenduse toob, kui segada 1 tl valget puhastatud kaltsiiti (pulbri kujul) piimaga ning juua seda pärast kaltsiidi settimist. Sette võib jätta joomata.

Samuti võib juua klaasitäie toasooja või veidi jahedamat vett, mis on segatud paari safranilehega ja lastud mõned minutid tõmmata, kuni vesi on kollaseks muutunud.

Kõrvetised annavad järele ka siis, kui juua ingveriteed või teed, millesse on pandud aniisiseemneid ja apteegitilli.

Kõrvetiste leevendamiseks võib teha ka kergeid ja aeglaseid võimlemisharjutusi, jalutada, liikuda. Vältida tuleks pikaliheitmist. Vahel on abi mandlite söömisest.

Imehästi aitab kõrvetiste vastu Metsamoori 99 tõve rohi.

Homöopaatiline Arsenicum album sobib happeliste kõrvetiste puhul, kui kurku jääb põletustunne. Rasedatel ja beebidel võib kõrvetisi leevendada Magnesium phosphoricum.

Kodusesse apteeki varu: kaltsiiti, safranit, ingveriteed.

 

Allikas: Alkeemia

Foto: positivemed.com

 

Toimetas Ksenja Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt