Sünnikuu võib mõjutada immuunsüsteemi arengut

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. aprill 2013 kell 11:37



 

Ajakirjas “JAMA Neurology” ilmunud artiklis näitasid teadlased, et vastsündinute immuunsüsteemi areng ja ka D-vitamiini tase sõltuvad sünnikuust. See uuring võib pakkuda mõningast seletust eelnevalt näidatud seosele, et sclerosis multiplex’i (SM-i) tekkerisk oleneb kuust, mil inimene on sündinud.

 

Inglismaal põeb SM-i peaaegu 100 000 inimest. Tegemist on närvisüsteemi haigusega, mille korral keha enda immuunsüsteem kahjustab kesknärvisüsteemi. Kaasnevad probleemid mäluga, kuulmisega, lihastöö kontrolliga ja nägemisega.

Mitmed populatsiooniuuringud on näidanud, et inimese sünnikuu võib mõjutada SM-i arengu tõenäosust. Nii on Inglismaal vastav risk kõrgeim maikuus sündinutel, vähenedes neil, kelle sünnipäev jääb novembrikuusse. Sellist sünnikuu efekti on interpreteeritud kui tõendust D-vitamiini ühe sünnieelse rolli kohta.

Asjakohases uuringus koguti nabanööri vereproovid 50-lt novembrikuu ja 50-lt maikuu beebilt ning verd uuriti nii D-vitamiini kui ka autoreaktiivsete T-rakkude tasemete kindlakstegemiseks. T-rakud on vere valgelibled, mis toetavad keha immuunvastust, aidates organismist üles otsida ja eemaldada haigusetekitajad.

Mõned T-rakud on autoreaktiivsed, see tähendab, et nad võivad asuda kahjustama keha enda terveid rakke, viies autoimmuunhaiguste tekkele. Need rakud tuleb immuunsüsteemi poolt tema arengu vältel kõrvaldada ning selle ülesande eest on vastutav harknääre.

Katsealustelt võetud vereproovid näitasid, et maikuu beebide veres olid D-vitamiini tase umbes 20% madalam ja autoreaktiivsete T-rakkude hulk peaaegu kaks korda kõrgem kui novembrikuu beebidel. Seega avaldab sünnikuu emakasisesele immuunsüsteemi arengule olulist mõju, pakkudes ühtlasi ka seletust, miks SM-i arengurisk sõltub inimese sünnikuust. Autoreaktiivsete T rakkude kõrgem tase võib seletada, miks maikuus sündinute SM-i arengu risk on kõrgem.

 

Allikas: ERR

Foto: Internet

 

Toimetas Õnne Puhk

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt