Ekstaatiline tantsupidu, kus inimesed joovad alkoholi asemel hoopis kakaod

11. veebruar 2019 kell 21:30



Maailmarändur ja kakao-tseremooniate maaletooja Tom Valsberg on nädalaks Eestis, et viia koos DJ Rain Tungeriga läbi Eesti kõige võimsam alkovaba sõbrapäeva pidu. See on pidu, kus tantsitakse end taevasse, juuakse alkoholi asemel kakaod ja kus kontserdi kuulamise asemel laulab publik ise kaasa. Kui kakao-tseremooniad ja ekstaatilised alkovabad tantsupeod on sulle uudiseks, siis oled sa lugemas just õiget artiklit.

 

Selline tantsupidu toimub juba sel reedel, 15. veebruaril Urmas Sõõrumaale kuuluvas Adila Puhkekeskuses. Kaks tundi kakao-tseremooniat, millele järgneb kaks tundi ekstaatilist tantsupidu, on ilmselt eestlaste uus lemmikviis tähistamiseks ja pidutsemiseks, sest kõik kuus eelmisel suvel toimunud sarnast sündmust Adilas tõid saali ligi kakssada inimest ja rohkem poleks mahtunudki! Seda, mida tähendavad tants ja tantsimine, teavad kõik. Aga mis on tseremoniaalne toorkakao jook ja miks sajad tuhanded inimesed üle maailma nüüd kakao-tseremooniatel käivad? Tom Valsberg seletab Telegramile teema lahti.

 

Mis on kakaotseremoonia?

Kas sa armastad šokolaadi? No vahva, šokolaad armastab sind ka!

Muusika on oluline osa kõikvõimalikel tseremooniatel: sünnipäevad, tähtpäevade tähistamised, pulmad ja lihtsalt nädalavahetused. Nüüd vallutab maailma uus muusikast pakatav tseremoonia, mis sobib peaaegu kõikidele. Seal pole keelatud aineid, drooge ega alkoholi! Iga vanem lubaks ilma pikemalt mõtlemata oma teismelise marakrati sellisele peole. Ja kellele siis ei meeldi soe šokolaad?

Kakaotseremoonia on laulu ja tantsulisi tegevusi kaasav koosviibimine, kus ammutatakse energiat ehedast puhtast kakaost valmistatud joogist. Kõige levinumad kakaotseremooniad on 2–3 tundi kestvad ühisrännakud, mida saadavad hingamisharjutused, elav muusika, tervendavad helirännakud, ühislaulmiseks mõeldud laulud, meditatsioonid ja indiaani-stiilis tänupalved neljale ilmakaarele, maaemale ja taevaisale.

Viimasel kümnel aastal on üle maailma hakanud levima kakaotseremooniad, mille alustaladeks on tavaliselt puhas, minimaalselt töödeldud toorkakaost tehtud jook, indiaani palve neljale ilmakaarele ja üheskoos lauldavad tseremoniaalsed laulud. Selliseid tseremooniameistreid on üle maailma kümneid, tuntumad neist on Keith Guatemalast, Elah & Ausierra Balilt, Malaika Darville Austraaliast, Pavan Das & Hanuman Projekt Inglismaalt.

On kolme liiki kakaotseremooniaid:

  • laulutseremooniad, kus tseremooniat saadetakse lauludega ja inimesed istuvad ringis ning laulavad kaasa;
  • tantsutseremooniad, kus peale kakaojoomist ja avalaulu ühislaulmist algab keha liigutamine ja ekstaatilise tantsu rännak või viie rütmi tantsurännak;
  • laulu- ja tantsutseremooniad, kus laulmine ja tants on vaheldumisi.

See, milline sulle kõige rohkem meeldib, oleneb lihtsalt su isiklikust eelistusest. Just selline laulu- ja tantsutseremoonia toimub ka Adilas.

 

Meditatiivne tseremoonia

Eelnevatest tseremooniatest erinev ilma muusikata tseremoonia on mulle teadaolevalt ainult kakaošamaan Keithil. Tema tseremoonia on rohkem nagu satsang ehk jutlus, mida saadavad erinevad meditatiivsed harjutused ja osaliste küsimused teadvuse, teadlikkuse, emotsioonide ja elus muutuste läbiviimise kohta. Paljud inimesed peavad just Keithi tseremooniaid eriti võimsateks ja transformatiivseteks.

Erinevalt psühhedeelsetest tseremooniatest (ayahuasca, peyote jt), mis vajavad pikemat ettevalmistamist ja rohkem julgust, sobib kakaotseremoonia kõikidele. Kuigi kakao mõju kehale on selgelt tuntav, ei ole kakaol psühhedeelset efekti.

 

Kust on pärit jumalate toit?

Kakao, mida kutsutakse ka “jumalate nektariks”, pärineb Mesoameerikast (Kesk-Ameerika ja Mehhiko), mille põlisrahvad on seda aastatuhandeid kasutanud pühadel tseremooniatel ja šamanistlikel rituaalidel teadlikkuse avardamiseks, eufoorilise seisundi loomiseks, ühendumaks südameenergiaga, ja ravimina. Fermenteeritud kakaost joogi ajalugu ulatub ametlikel andmetel aega 350 eKr, aga tõenäoliselt tarbiti seda aastatuhandeid varemgi.

Kakao oli tuntud nii asteekide, maiade kui ka teiste hõimude hulgas püha taimena. Asteegid uskusid, et kakao seemned on kingitus südametarkuse jumalalt Quetzacoatlilt; kunagi oli kakao nii väärtuslik, et seda kasutati raha asemel.

Originaalis oli see ääretult kibe ja vedel jook segatud tugevate maitsetaimedega nagu näiteks tšilli, seda joodi suurtes kogustes, et tekitada tugevalt eufooriline seisund. Oma kanguse ja kibeduse tõttu oli jook mitte kõige maitsvam, aga äärmiselt võimas: see oli soojendatud (mitte läbi keedetud), nii et kõik väärtuslikud ained olid selles alles. Meie ei paku oma tseremooniatel mõru jooki, vaid jooki, millesse on segatud pisut soola, tšillit, kaneeli, sidrunheina ja magusaineks mett või vahtrasiirupit. Oleme täheldanud, et pisut magusat ei võta ära kakao mõju. See jook pole liiga magus, aga on eriti maitsev ning selles on endiselt sees kakao kõige väärtuslikumad ained, mis teevad kakaost supertoidu!

 

Mis vahet on tavalisel kakaopulbril ja tseremoniaalsel kakaopastal?

Kui sa arvad, et tead, milline on kakao mõju, sest oled söönud “Annekest”, “Kalevipoja” šokolaadi, “Komeedi” kommi või “Marsi” või joonud “Oboy” kakaod, sest šokolaad ja kakaopulber koosnevad ju kakaost, siis sa eksid! Kui kakaod hakati tooma Lõuna-Ameerikast Euroopasse, oli see kõrgelt hinnatud afrodisiaakum, mida said lubada endale ainult kõige jõukamad õukondlased. Seda kuni 1875. aastani, kui šokolaadimeister Daniel Peter avastas, et ta võib segada šokolaadi sisse piimapulbrit ja suhkrut, kasutades vaid killukest kallist kakaod, nii et šokolaadi hind vähenes märgatavalt. Sellest hetkest alates muutus šokolaad laiatarbe maiustuseks, mis sisaldab vaid 10–15% kakaod. Isegi kui kakaosisaldus on 70%, on see tavašokolaadides tööstuslikult läbi kuumutatud, mis tähendab, et need head asjad, mida sa kakaost tahad saada oma meeleolu ja energia tõstmiseks, on kaotanud oma mõju. See, mis sind tavalise piimašokolaadi juures nii väga köidab, on hoopis suhkrulaks ja kakao maitse, mitte kakao loomulik mõju sinu kehale, mida väärtustasid maiad ja asteegid.

Seega, jäta meelde, et Kalevi šokolaadi ja tooršokolaadi tahvli vahe on sama suur kui “Oboy” kakaopulbril ja Guatemalast pärit toorkakaopastal. Tooršokolaadis ja kakaopastas on väärtuslikud toitained sees ja aktiivsed, sest need pole veel kuumutamise ja töötlemise teel hävitatud. Sa saad nendest tõepoolest toitaineid, energiat ja jõudu! Aga tavašokolaadist saad sa peamiselt suhkrulaksu, mis tundub hetkeks ülendav, aga kaob ruttu, tekitades iha uue suhkrulaksu järele.

Miks me kingime šokolaadi oma kallimale?

Kõige tüüpilisem kink kallimale on tavaliselt lilled ja mingi eriti hea šokolaad. Miks? Selle taga on reaalne põhjus, isegi kui me oleme selle unustanud. Loomulikult sa tahad, et kallim midagi naudiks ja maiuspala on selleks hea, aga eelkõige on kakao tugev afrodisiaakum ehk energia ja seksuaalenergia tõstja. Seega, kinkides näiteks tooršokolaadi oma esimesel kohtingul ja selle koos nahka pistes on palju suurem tõenäosus, et te leiate ühise keele, sest süda on avatud. Te kallistate, sest šokolaad tekitab igatsuse emotsionaalse intiimsuse, naudingu, ühtsuse ja puudutuste järele. Ja ehk juhtub isegi midagi rohkemat, sest toorkakao paneb liikuma ka seksuaalenergia, eriti kui seda võtta suurtes kogustes. Näiteks terve tassitäie tugevat tseremoniaalset kakaod või paar tahvlit tooršokolaadi. Oht on siis ainult see, et tõeline toorkakao annab nii palju energiat, et hoiab sind pikalt üleval. Pärast tugevat doosi kakaod on energiad nii liikumas, et kell 2–3 võid magamaminekust vaid unistada.

Kakao oli asteekide jaoks nii elu, elujõu kui ka viljakuse sümbol!

Kakao sisaldab naturaalsel kujul üle 300 erineva keemilise ühendi, nende seas ka mõnu- ja õnnetunnet tekitavaid anandamiidi, fenüületüülamiini ja teobromiini – ühendeid, mis tekivad organismis, kui oleme armunud!

 

Kakao põnevad koostisosad

Teobromiin, mitte kofeiin! Olen kuulnud jutte, et kakao sisaldab kofeiini. See ei ole nii, kakao sisaldab hoopis kofeiiniga sarnast alkaloidi teobromiini – ainet, mis on ainuomane ainult kakaole. Theo-broma tähendab Jumalate Toitu ja vallandab korraga suure koguse dopamiini ehk naudinguhormooni. See teeb kakaost võimsa efektiga joogi, mille mõju on tunda kõigile, kui kogus on piisav. Teobromiin tekitab mitu korda vähem sõltuvust kui kofeiin ja see pole šokolaadisõltuvuse põhjuseks. Kui sa sööd iga päev šokolaadi või šokolaadijäätist, oled sa sõltuvuses hoopis suhkrust ja piimast ning kakao maitsest.

Fenetülamiin. See on oluline aine, mis kaotab oma mõju kuumutamisel. See on see kemikaal, mida keha tekitab, kui me oleme armunud ja on selle elevust tekitava südame avamise põhjuseks! Lisaks sellele hoiab fenetülamiin meid ärkvel ja selgena, keskendumisvõime ja tähelepanuvõime suurenevad.

Arginiin. Afrodisiaakumi-laadne aminohape, mis aitab ehitada muskleid ja toetab kõikvõimalikke rakkude tervenemist. Aitab kaasa eriti meeste füüsilisele seksuaalsusele.

Anandamiid ehk õndsuse kemikaal. See on neurotransmitter, mida meie aju tekitab siis, kui tunneme end megahästi ja eufooriliselt. Kakaos on ensüümide inhibiitorid, mis aitavad kehal toota rohkem anandamiidi!

Magneesium. Üle poole inimkonnast ja 80% ameeriklastest on pidevalt magneesiumi puuduses. Magneesium neutraliseerib toksiine, vähendab liigset tundlikkust, aitab ehitada tugevaid luid ja hambaid.

Raud. Raud on osa hapnikku transportivast hemoglobiinist. See aitab hoida vere puhtana.

Kroom. Aitab hoida veresuhkru taset tasakaalus ja on oluline element maksa puhastamisel.

Lisaks sisaldab kakao veel C-vitamiini, oomega-6 rasvhappeid, tsinki ja trüptohapaani, mis aitab toota nii serotoniini kui ka melatoniini ja erinevaid antioksüdante.

50 grammi kakaod ja süda pauguga lahti!

Korralik doos tseremoniaalset kakaod on umbes 50 grammi, kui tegu on kõrge kvaliteediga Guatemala kakaoga, ja kuni 70 grammi, kui tegu on veidi vähem võimsa näiteks Bali, Peruu või Ecuadori kakaoga. Kakao võimekus sõltub selle kasvamistingimustest ja töötlemisest: näiteks kamakas ehk pasta ehk plokk on alati võimsam kui mis iganes viisil valmistatud pulber, millest on kakaovõi eraldatud. 50 grammi kakaopuru tuleks lihtsalt segada umbes 40-kraadisesse vette ja võimalusel kreemja struktuuri tekitamiseks ka korraks blenderdada. Kõige võimsam on lihtsalt süüa värskelt fermenteeritud kakaoube, aga need ei pruugi olla nii maitsvad kui tšilli ja meega segatud võlujook.

Kakao on üldiselt söögiisu alandav!

Kakao efekt kehale on südant aktiveeriv: südamerütm tõuseb ja vererõhk langeb

Kakao on tugev afrodisiaakum ehk paneb liikuma energiad ning üldjuhul ka kõige kinnisemad inimesed hakkavad tundma end veidi ülevamalt, automaatselt hakkavad tunded voolama ja tekib soov end väljendada ja midagi üheskoos teha. Olen näinud paljusid kinniseid mehi imearmsalt avanemas.

Kõik sinu kehas ja vaimus tundub ülendatud, justkui keegi oleks volüümi nuppu juurde keeranud. Märksõnadeks on enesearmastus, armastus, empaatia, tunnete voolamine, lähedusetunne. Vahel võib olla avanemine nii võimas, et vallanduvad ka alla surutud kurbus ja pinge, mis võib tuua silma pisarad.

Kakaošamaan Keith Guatemalast ütleb: “Kakao tseremoonia sobib sulle väga hästi, välja arvatud, kui sa oled hobune või koer!” Nimelt, koertel ja hobustel puuduvad ensüümid, et seedida kakaod ja juba pool liitrit tseremoniaalset kakaod võib hobusele ja koerale olla väga ohtlik.

Neljatunnine sõbrapäeva pidu toimub 15. veebruaril 18:30 – 22.30 Adilas:

  • 18:30 – 20:30 kakaotseremoonia ja kontsert Tom Valsbergiga
  • 20:30 – 22:30 Ekstaatiline Tantsupidu, DJ Rain Tunger

Vaata lisaks: Sündmus Facebookis, sündmus Piletilevis

Fotod: internet ja erakogu

 

Toimetasid Tom Valsberg ja Telegram