Eesti soovitab: Euroopa Liit võiks saada õiguse kodanike pangaarvete külmutamiseks

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

1. august 2017 kell 13:56



Juba selle aasta algusest on arutatud võimaluse üle külmutada kriisiolukordades Euroopa Liidu liikmesriikide kodanike pangaarved, et ei tekiks olukorda, kus hoiustajad tormavad korraga kriitilisse seisu sattunud pankadest raha välja võtma. Nüüd on Reutersi andmetel selle ettepaneku avalikult esitanud Eesti kui Euroopa Liidu eesistuja.

 

Dokument on 10. juuli kuupäevaga ette valmistatud Eesti poolt ning ametnike sõnul on selle pooldajateks riigid, kus selline meede on juba seadustatud, nagu näiteks Saksamaa.

Kuid ideel on ka palju vastaseid. Isegi mitmed pangad avaldanud arvamust, et säärane meede ei julgusta inimesi oma raha panka koguma. Ka Euroopa Komisjon avaldas eelmise aasta novembris sarnase meetme üle arutledes arvamust, et kindlustatud hoiuseid see usalduse säilimise huvides puudutada ei tohiks.

Praeguste EL-i seaduste kohaselt on pankadel õigus kriisi olukorras teatud väljamaksete tegemisest 2 päeva ulatuses keelduda, kusjuures see ei puuduta alla 100 000 euroseid hoiuseid. Uue ettepaneku järgi võiks väljamaksed katkestada tervelt viieks tööpäevaks ja eriolukorras kuni 20 päevaks ja hõlmaksid kõiki hoiuseid. Dokumendis on märgitud siiski, et igal hoiustajal võiks säilida minimaalse summa välja võtmise võimalus.

Meede oli arutlusel 13. juulil, kuid otsuseni ei jõutud ja läbirääkimised jätkuvad septembris.

Mis arvad sina, kas Euroopa Liidul võiks olla õigus sinu pangaarvet külmutada ja raha kättesaamist takistada?

 

Allikad: ReutersBitcoinist

Foto: Ds02006 / Wikimeida Commons

 

Toimetas Sander Soomaa

 

NB! Telegram tegutseb tänu lugejate abile. Kui sinu arvates on Telegramis ilmuv info vajalik ja oluline, võid soovi ja võimaluse korral meid toetada. Telegrami lugeja vabatahtliku toetuse tegemiseks vajaliku info leiad siit.



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt