14 põhjust, miks iga päev mangot süüa

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

31. mai 2013 kell 11:47



Mangot võib nii mõneski mõttes pidada puuviljade kuningaks. Vili aitab võidelda vähi vastu, muudab keha aluselisemaks, aitab kaotada kaalu, reguleerida diabeeti, aidab kaasa seedimisele ja ilusamale nahale ning on seejuures ka suurepärane suupiste. Siin on 14 põhjust, miks võiks iga päev mangot süüa:

 

  1. Vähivastane toime – mangos olevad antioksüdandid nagu kvertsetiin, isokvertsetiin, astragaliin, fisetiin, gallushape ja metüülgallaat kaitsevad keha jämesoole-, rinna-, eesnäärmevähi ja leukeemia eest.
  2. Hoiab kolesterooli kontrolli all – mangos on palju C-vitamiini, pektiini ja kiudaineid, mis aitavad langetada vereseerumi kolesterooli taset. Värskest mangost saab ka kaaliumi, mis on väga oluline raku- ja kehavedelike osa ning aitab kontrollida südame löögisagedust ja vererõhku.
  3. Naha puhastaja – mango aitab poore avada ja näole värskust anda. Mangomask sobib igale nahatüübile. Pooride puhastamise kaudu aitab see akne vastu võidelda. Aseta mangoviilud 10-15 minutiks näole, pese nägu pärast puhtaks ja imetle tulemusi!
  4. Muudab keha aluselisemaks – mango sisaldab ohtralt viinhapet, õunhapet ning veidi sidrunhapet, mis aitavad keha aluselist jääki suurendada.
  5. Kaalukaotus – mangos on ohtralt vitamiine ja toitaineid, mis aitavad kehal ennast küllastununa tunda. Kiudainerikas puuvili aitab seedesüsteemil toimida ning kaloreid põletada, aidates kaasa kaalukaotusele.
  6. Reguleerib diabeeti – mitte ainult see puuvili ise, vaid ka mango lehed on tervislikud. Diabeedi all kannatajatele soovitatakse keeta 5-6 mango lehte veega, jätta tõmmis üleöö seisma ning järgmisel päeval kurnata ja juua. Selline jook aitab reguleerida insuliini taset kehas. Puuvilja enda glükeemiline indeks on suhteliselt madal (41-60) nii et see ei tõsta liigselt veresuhkrut.
  7. Afrodisiakum – mangot kutsutakse armastuse viljaks, sest see suurendab meeste suguvõimet ning selles ohtralt sisalduv E-vitamiin aitab reguleerida seksuaalhormoone ja suurendada seksiisu.
  8. Nägemine – mango sisaldab palju A-vitamiini. Umbes 225 grammi mangot tagab 25% päevasest A-vitamiini vajadusest. A-vitamiin aitab parandada silmanägemist, vähendab silmade kuivust ning ennetab kanapimedust.
  9. Soodustab seedimist – mango sisaldab ensüüme, mis aitavad valke lõhustada. Puuvilja kiuline koostis aitab kaasa seedimisele ja jääkide väljumisele. Mangos on palju prebiootilisi kiudaineid, vitamiine ja mineraale.
  10. Tugevdab immuunsüsteemi – C- ja A-vitamiini ning 25 eri tüüpi karotenoidide kombinatsioon on patogeenidele surmav ning toetab immuunsüsteemi tööd.
  11. Aitab kaasa tähelepanuvõimele ja keskendumisele. Õpid eksamiteks? Selles puuviljas on rohkelt glutamiinhapet – see on oluline keskendumist ja mälu toetav aine. Ka lapsi, kellel on õppimisele keskendumine keeruline, võib mango toetada.
  12. Suur rauasisaldus – mango sisaldab palju rauda ning on suurepärane looduslik abimees aneemia all kannatavatele inimestele. Rasedad või menopausi läbivad naised võivad julgelt lubada endale mangosid, sest see tõstab kehas nii raua- kui kaltsiumisisaldust.
  13. Aitab ennetada neerukive – Hiina meditsiini kohaselt peetakse mangosid magushapudeks jahutava energiaga puuviljadeks, mis vähendavad neerukivide tekke riski.
  14. Ideaalne suupiste – selle asemel, et nosida ebatervislikke krõpse või küpsiseid, võiks nautida hoopis kuivatatud mangoviile. Need on ühed maitsvamad kuivatatud puuviljad.

 

Toitumisalane info:

225 grammi (üks klaasitäis) mangot sisaldab 105 kcal.

 

Protsent päevasest vitamiinide vajadusest:

76% C-vitamiini (antioksüdant ja immuunsüsteemi toetaja)

25% A-vitamiini (antioksüdant ning nägemise parandaja)

11% B6 ja teisi B-grupi vitamiine (toetavad hormoonide tootmist ajus ning ennetavad südamehaiguseid)

9% probiootilisi kiudaineid

9% vaske (vask on koensüüm paljude oluliste ensüümide töös ning punavereliblede tootmisel)

7% kaaliumi (tasakaalustab meie igapäevast suurt naatriumitarbimist)

4% magneesiumi

 

 

Autor Mae Chan omab kraadi nii füsioloogias kui toitumisteaduses. Ta on blogija ja tehnoloogiaentusiast, aga ka kirglik terviseinfo levitaja.

 

 

Allikas: Prevent Disease

Foto: americanbedu.com

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt