Valmistoitudes sisalduvad emulgaatorid võivad tekitada soolepõletikku

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. aprill 2015 kell 12:00



e-ainedHiljuti avaldatud uurimus kinnitas, et valmistoitudes sageli kasutatavad E-ained võivad tekitada põletikulisi soolehaigusi ja laastada kasulike bakterite kolooniaid sooles, kuna mõjuvad halvasti soolerakke katvale limakihile. Limakiht on soole mikrofloorale ülioluliseks elukeskkonnaks, ühtlasi hoiab see bakteriaalse kogukonna soolerakkudest optimaalses kauguses. Muutused  selles keskkonnas toovad kaasa mikrofloora asukoha muutuse (translokatsiooni), probiootiliste bakterite arvukuse vähenemise ning põletikulise seisundi tekkimise sooles, kirjutab toitumisnõustaja Liis Orav lehel Toitumistarkus.

 

Ajakirjas Nature avaldatud uuringus said laborihiired toitu ja vett, millele oli lisatud polüsorbaat 80-t (E433) ja karboksümetüültselluloosi (E466) võrdlemisi madalates kogustes, mis on võrreldavad lubatud määraga inimeste toidus. Eksperiment põhjustas kroonilist koliiti (käärsoolepõletikku) selle haiguse eelsoodumustega hiirtel ning alaägedat soolepõletikku ja metaboolse sündroomi nähtusid normaalse immuunsüsteemiga hiirtel. Metaboolne sündroom on teadupärast konditsioon, millega kaasneb liigsöömine, ülekaalulisus, insuliini resistentsus ja veresuhkru korratused. Hoolimata sellest, et tegu oli loomkatsega, näitavad kogemused, et samalaadne mõju on neil E-ainetel ka inimeste seedetraktile.

Toidutööstuses kasutatavate emulgaatorite hulka kuuluvad muu hulgas ka letsitiin (E 322), ksantaankummi (E415), polüglütseroolid ja karrageen (E407). Viimasega seostatakse nii  haavandilise koliidi kui teiste põletikuliste soolehaiguste sümptomite halvenemist, samuti on uuringud viidanud selle E-aine võimalikule kantserogeensele toimele.

Emulgaatoreid lisatakse paljudele toitudele (jäätistele, piimatoodetele, salatikastmetele, küpsistele, dessertidele jne.), kuna need parandavad tekstuuri, pikendavad säilivusaega ning takistavad tootes olevate rasvade ja õlide eraldumist.

Hoolimata toidutööstuste poolt korratavast mantrast nagu oleksid enamus E-aineid meile ohutud, näitavad rohked uuringud kahjuks vastupidist reaalsust.  Järjest enam tundub, et E-ainete äpp  peaks olema iga poeskäija kohustuslik kaaslane. Tehnikavõõramat  poodlejat aitaks ehk  hädast välja poekorvi või -käru juurde kuuluv luup ning pealuu ja säärekontidega raamatuke ohtlike E-ainete loeteluga.

 

Liis Orav

 

Allikad: Toitumistarkus, Nature, NCBI

Foto: alibaba.com