Sage maiustamine suurendab soolestikuvähki haigestumise riski

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

17. juuli 2013 kell 15:26



maius 177371-melisentaEsimene omalaadne uuring on tõestanud, et maiustuste tarbimise ja soolestikuvähki haigestumise vahel on selge seos. Soolestikuvähki peetakse kopsuvähi järel üheks suurema suremusprotsendiga vähiliigiks. Varasemad uuringud on selle põhjusena välja toonud peamiselt lihatooted nagu peekoni ja vorstid. Kuid hiljutine uurimus annab põhjust arvata, et selle haiguse tekkele aitavad kaasa paljud populaarsed toidud.

 

Käär- ja pärasoolevähk, mida nimetatakse ka lihtsalt soolestikuvähiks, moodustub käärsooles ja pärasooles. Suurbritannias sureb igal aastal ligi 16 000 inimest soolestikuvähi tagajärjel ning USA-s hinnatakse, et 2013. aastal on oodata üle 102 000 uue käärsoolevähki haigestumise ning üle 40 000 uue pärasoolevähi juhtumi.

Edinburghi ja Aberdeeni ülikooli teadlased palusid rohkem kui 2000-l soolestikuvähiga mehel ja naisel täita mahukas küsimustik selle kohta, milline oli nende toitumine enne diagnoosi saamist. Kontrollgrupiks oli ligi 3000 sarnase vanusega sarnastest piirkondadest pärit vabatahtlikku, kes täitsid sama küsimustiku, mis hõlmas küsimusi üle 170 erineva toidu kohta.

Inimestel, kes tarbisid küsitletutest kõige rohkem kõrge suhkru- ja rasvasisaldusega toite nagu magustoidud, šokolaad, küpsised, koogid, maiustused, pähklid ja krõpsud, oli 18% suurem tõenäosus haigestuda soolestikuvähki kui neil, kes vähem maiustasid. See leid pidas paika isegi juhul, kui olid arvesse võetud ka teised teadaolevad soolestikuvähki soodustavad tegurid nagu ülekaalulisus ja vähene liikumine. Suurtes kogustes gaseeritud jookide tarbimine suurendas haigestumise riski veel omakorda 12%.

Üllataval kombel leiti uurimuses, et ka valge kala tarbimine suurendas vähki haigestumist, kuid teadlased eeldasid, et põhjuseks oli selle kala küpsetamise meetod. Ning teine ootamatu leid oli see, et kohv näis vähki haigestumise riski vähendavat. Palju kohvi joonud inimestel oli 8% väiksem risk soolestikuvähi tekkeks. Arvatakse, et selle taga on kofeiini mõju soolestiku aktiivsusele.

Edinburghi ülikooli teadlane dr Evropi Theodoratou leidis, et kuigi selle uurimuse põhjal ei saa tuua otsest põhjuse-tagajärje seost, on oluline sel teemal teostada põhjalikumaid uuringuid. Eriti võttes arvesse seda, kui palju arenenud maades inimesed selliseid toitusid tarbivad. Sama arvamust toetas ka Suurbritannia vähiuuringute keskuse esindaja Jessica Harris, kes lisas, et kuigi selle uurimuse põhjal ei saa teha ühest järeldust maiustuste ja kiirtoitude vähki tekitava toime kohta, on siiski hea mõte nende tarbimist piirata. Need tõstavad kehakaalu ja suurenenud kehakaal on teaduslikult tõestatud soolestikuvähi riskifaktor.

 

Allikad: Daily Mail, Herald Sun, STV News, CBS News

Foto: bonniemechelle.wordpress.com

 

Toimetas Katrin Suik