Pähklitel ja mandlitel on diabeedivastane toime

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

15. september 2013 kell 12:59



Kopenhaageni Ülikooli teadlaste läbiviidud katsed näitasid, et lõhes, munades ja pähklites rohkelt leiduv aminohape arginiin parandab keha võimet metaboliseerida glükoosi. Arginiin stimuleerib teist tüüpi diabeedi raviga seotud hormooni, töötades sama hästi kui mitmed turul olevad rohud, vahendas ERR.

 

Enam kui 371 miljonit inimest üle maailma kannatab diabeedi käes, neist 90% juhtudel on tegemist elustiiliga seotud teist tüüpi diabeediga. Uuringud on näidanud, et sel puhul võib abi olla pähklite söömisest.

Kopenhaageni Ülikooli teadlaste uuringust selgus, et aminohape arginiin parandab glükoosi ainevahetust nii insuliini-tundlikel kui ka -resistentsetel katsehiirtel. Arginiin oli niisama efektiivne kui mitmed hästi tuntud teist tüüpi diabeedi ravimid.

Arginiini toime uurimiseks viisid teadlased läbi glükoosi taluvuse teste, mis mõõdab organismi võimet eemaldada verest glükoosi. Katsete tulemustest selgus, et nii insuliini-tundlikud kui ka -resistentsed hiired said arginiini lisandist märkimisväärset kasu ja glükoosi metabolism paranes mõlemas loomarühmas umbes 40%.

Arginiin on oluline insuliini erituse parandamiseks. Tegemist on kaudse protsessiga, mis on kontrollitud arginiini võime poolt soodustada GLP-1 tootmist, mis seejärel omakorda mõjutab insuliini eritust.  Kuigi see uuring ei tähenda, et diabeeti oleks võimalik piiramatute koguste arginiini rikaste mandlite ja pähklite söömisega ravida, annab see uusi võimalusi teist tüüpi diabeedi ravimite arendamises ja aitab suunata uusi uuringuid.

 

Loe lisaks: Science Daily, Healthy Eating

Allikad: ERR, Healthline News

Foto: bradgouthrofitness.com

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt