Pudeliveest leiti hormoontalitlusse sekkuvat kemikaali

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

26. september 2013 kell 10:05



Paljud meist eelistavad juua pudelivett, arvates, et see on värskem ja tervisele parem. Hiljuti leidsid teadlased aga pudeliveest hormonaalsesse talitlusse sekkuva kemikaali, vahendab ERR-i teadusuudiste portaal.

 

Hormonaalsesse talitlusse sekkuvaid sünteetilisi kemikaale kasutatakse sageli plastiku koostisosana, kuid sellised ühendid mõjutavad erinevate organismide funktsioone, eriti just paljunemissüsteemi tööd. 2010. aastal kirjeldati sünnieelse kokkupuute tagajärjel vastavate ainetega tekkinud kõrgemat rinnavähiriski ning näidati selliste ühendite rolli hiire loote arengu (ümber)programmeerimises.

Erinevat tüüpi plastikus säilitatakse nii toitu kui vett, üht tuntumat hormoontalitlusse sekkuvat ühendit bisfenool A-d on kasutatud isegi lutipudelite valmistamisel.

Uuringu eesmärgiks oli kindlaks teha, kas ja millised vastavatest ühenditest lekivad plastikust pudelivette – tulemused näitasid antiöstrogeenset aktiivsust 13 joogivee korral ja antiandrogeenset toimet 16 vee puhul.

 

 

Loe pikemalt: ERR Teadus

Algallikas: Medical News Today

Foto: waterbusiness.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt