Armastus, seks ja tantra, III osa – hirmudest vabanemine

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

14. november 2013 kell 20:27



Lori Doyle on ameeriklanna, kes juhatab Tallinnas Eesti suurimat jooga- ja tantrakooli Bhairava Yoga. Lori on praktiseerinud tantrajoogat viimased 13 aastat ning kahe kuu jooksul jagab ta õpitut/kogetut ka Telegrami lugejatega. Kolmandas osas selgub, kuidas loobuda hirmust ja ja valida armastust.

 

Ilmselt võib väita, et kõik me soovime oma ellu rohkem armastust. Armastatud olemise tunne puudutab sügavuti ja toidab meid samamoodi, nagu taim lööb päikese tingimusteta valguses ja soojuses õitsele. On teile kunagi korraldatud üllatuspidu? Taipamine, et nii paljud inimesed hoolivad teist sügavalt, võib pisaragi silma tuua, kui tunnete, et teid on hinge tasandil tunnustatud.

Vastupidiselt väitele raamatutest nagu “Naised, kes armastavad liiga palju“, ei ole olemas sellist asja, nagu liigne armastus. Tantra väidab, et armastus on oma olemuselt lõputu. Tegelikkuses kasutame me vaid imeväikest osa meile saadaolevast armastusest. Elades väga hõivatud elu – kuni selleni välja, et vahetame oma õnne saavutuste vastu – ei pruugi me märgatagi, et armastust on puudu. Osa meist ometi märkab ja kannatab…

 

 

 

“Hirmud, millega me silmitsi ei seisa, muutuvad meie piirideks.“ – Robin Sharma

Mõelgem hetkeks sellele tsitaadile. See võiks olla mõne eneseabiseminari või tippjuhtide lõuna käigus saadud teadvustus. Rakendagem seda nüüd aga armastusele. Küsige endalt: kas mul on hirme seoses armastuse ja suhetega? Kui olete enamiku inimeste moodi, siis vastate tõenäoliselt jaatavalt. Hiljuti tegi TED-konverentsil lühiettekande üks lesbist naine Ash Beckham, sukeldudes “kapis“ elamise kontseptsiooni. Gei jaoks on “kapis“ elamine üsna selge ja see tähendab hirmu ja peitumist, mis takistab tal autentselt südamest elamast. Kuid selles loengus rääkis ta kapist, mis eksisteerib igas inimeses hirmu kujul näiteks ja raskete kõneluste puhul: vähist rääkimisel armsamale, abielurikkumise ülestunnistamisel, elukaaslasele rasedusest rääkimisel, kellelegi esimest korda armastuse avaldamisel… Teisisõnu, meil kõigil võivad olla omad kapid, mis hoiavad meid oma hirmude käes vangis.

See fenomen ilmneb naiste puhul sageli tundena, nagu me poleks armastust väärt ja võib-olla me lausa peidame end armastuse eest. Mõne naise puhul, eriti lapsepõlves kogetud seksuaalse väärkohtlemise ohvritel, võib see eneseväärtustamise puudus ja hirm armastuse ees avalduda alateadlikest mustritest tingitud destruktiivsete kalduvustena või ülekaalulisusena, hoidmaks partnereid eemal. Ometi avab silmitsi seismine armastamise hirmuga (sõltumata sellest, kas me pakume armastust haavatavalt ja saame viimaks äratõugatud või haiget) või armastatud olemise hirmuga (sõltumata meie piiravast enesehinnangust) ukse tervendavale armastuse energiale, mis asub oma tööd tegema.

 

Universum soosib julgeid

Nagu öeldakse, soosib universum julgeid. Teisisõnu, kes võtab riske, saab ka tasu. Tuntud ja tundmatu piirimail seisab enamasti hirm, psühholoogiline barjäär, mis hoiab meid teada-tuntud alal, või julgus, mis paneb meid omaenda loodud piiridele vastu astuma. Ühes mõttes tähendab hirm “tõelisena näivaid valetõendeid“ (i.k. fear = False Evidence Appearing Real).  Meil kõigil on kogemusi tegudega, mis kõigutasid meie piire ja võimendasid meie enesetaju. Kui miski õnnestus, siis taipasime, et kõige enam hoidis meid tagasi meie kujutlusvõime, meie hirmud. Reaalselt muutus aga niipalju, et koorisime maha ühe hirmu kihi ja paljastasime endale oma tõelise potentsiaali.

Kui olete suhtes, siis küsige endalt, kas olete armunud. Kui olete armunud, siis küsige endalt, kui palju see armastus teile tähendab ja mida te iga päev teete, et näidata, kui oluline see teile elus on. Kui te pole armunud, siis küsige, miks nii. Ja enne kui leiate mõne selgituse väljastpoolt iseend (isegi kui see on: “Ma elan üksikul saarel, kus on peale minu ainult kajakad“), leidke vähemalt üks põhjus, mis asub teie enda sees. Sest armastus asub tegelikult meie sees – me ei “leia“ seda välismaailmast. Me võime seda kogeda, kui oleme sellele avatud kuna see eksisteerib universaalse energiavoona, mida me südametšakra kaudu kasutada saame. Armastus ei ole võtmiseks, see on jagamiseks. Kuigi armastuse vastuvõtmine võib olla võimalik ka ilma seda andmata, nagu see on vastsündinute puhul, siis armastuse tõelisel ja teadlikul vastuvõtmisel jagate te seda voogu aktiivselt ja vastastikuselt ka ise. Samamoodi peame tõelise armastamise puhul olema avatud ka armastuse vastuvõtmiseks.

 

Tantra – tee armastuse juurde

Tantrat võib nimetada armastuse teeks. Tegelikult ongi kogu tantristliku seksuaalühte eesmärgiks armuda. Ei leidu ühtegi kogenud tantrapraktikut, kes poleks uude armsamasse tundide jooksul armunud. Suutlikkus lihtsalt armastada tekib ohtra praktika käigus, olles südame tasandil julge, tegutsedes kavatsusega ületada oma hirme ja avaneda täielikult ja tingimusteta armastusele.

Julguse leidmine armastamiseks on sama lihtne kui otsustamine, mitte enam olla vangis oma hirmude küüsis olla armastatud ilma garantiideta või saada armastust ilma õigustusteta. See on valik, et meid ei piiritleks enam meie hirmud vaid riskid. Nagu öeldakse: “Parem on olla armastanud ja kõik kaotada kui olla üldse armastamata“. Tantras me proovime armastuse kiirgamise praktikat arendada ilma tulemuste pärast muretsemata, olles armastuse voos kohal. Nagu teame joogast ja tantrast, toimib alati resonantsi seadus, seega tõmbab armastuse kiirgamine armastust ka meile või teisisõnu, tõmbab meid universaalse armastuse voo suunas.

 

Tänulikkus aitab armastust väljendada

Üks viis liikuda enama armastuse väljendamise poole, on alustada lihtsalt tänulikkusest. Tänulikkus on iseenesest üks tugevamaid palveid, mida me võime universumisse saata ning mis ühendab meid armastuse ja küllusega. Üks hiljutine teadusuuring näitas, et mida rohkem tänu inimene üles näitab, seda õnnelikumaks ta muutub. Seda võite kohe lühikese harjutuse abil proovida. Sulgege silmad ja mõelge inimesest, kes on teile elus kõige rohkem mõju avaldanud, seejärel kirjutage üles, kes see inimene on ja mis teile tema juures nii sügavalt korda läheb, miks ta teile nii oluline on. Ja siis… Olge julge, helistage sellele inimesele ja lugege talle ette, mis te just kirja panite! Tänu väljendamine sel viisil tõstab teie tuju (ja tema oma ka) kogu päevaks.

Teine viis arendada armastust ja tänulikkust on võtta eesmärgiks elada iga päeva, nagu see oleks viimane. Hommikul tõustes võite endalt küsida, “Mida ma teisiti teeksin, kui täna oleks mu viimane päev siin planeedil?“ See võib olla julge viis kujundada oma elu suunas, mis on meile kõige olulisem – võib-olla on selleks armastus ja oma hirmudest loobumine, et armastada veelgi rohkem.

 

 

Lory Doyle 

 

Uuri lisaks: Bhairava joogakool

Armastuse väge saab harjutada Bhairava joogakooli südame avamise meditatsioonil 29. novembril kell 18:00, Narva mnt 11d, Tallinn. Kõik on oodatud!

Fotod: erakogu, kaskus.co.id

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt