Sõtke linnus võib olla muinaseestlaste observatoorium

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

1. märts 2013 kell 15:01



 

Ajaloohuviline Valdo Praust avastas, et Märjamaa lähedal asuv Sõtke muinaslinnus ehk Sõtküla Kantsimägi on erinevalt teistest korrapärase ringi kujuline, ning oletab, et tegu võib olla muinaseestlaste observatooriumi või kultusobjektiga, kirjutab Maaleht.

Avastuse tegi Praust juhuslikult, vaadates enne Märjamaa kodulookonverentsile esinema minekut sealseid tähtsamaid ajaloolisi paiku maa-ameti kaardirakendusega, muu hulgas uudse LIDARi kõrgusmudeli abil, mis võimaldab täpselt kuvada maapinna reljeefi.

“Olin rabatud − muinaslinnuseks peetav ringvall on täiesti veatult korrapärane ring läbimõõduga 77−78 meetrit. Olles ka kõiki muid muinaslinnuseid samade vahenditega vaadanud, julgen öelda, et see on Eestis täiesti ainulaadne – kõikide ülejäänute põhiplaan on ebakorrapärane,” ütleb Praust.

Kuna kaitseehitise juures geomeetrilise täpsuse vajadus puudub, on Prausti meelest loogiline, et tegu on olnud kas muinasaegse kultuskoha või koguni observatooriumiga.

Ringile lisatud rajatised võimaldasid päikesepaistelise päevaga üsnagi täpselt saada teada, millal on õige aeg külvata või teha muid tegevusi.

“Tegu võiks olla objektiga, mille tuntuim esindaja on Stonehenge Inglismaal,” oletab Praust.

 

Täispikk artikkel: Maaleht

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt