Kopenhaageni ratas – leiutis, mis muudab jalgratta e-hübriidrattaks

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. detsember 2013 kell 19:28



Üha rohkem tehakse uuenduslikke leiutisi, mis on mõeldud jalgratturite elu hõlbustamiseks. Kopenhaageni ratas on nutikas lähenemine jalgratturite probleemidele pikemate rännakute puhul – näiteks kui tuleb üles sõita liiga järsust kallakust. See pannakse jalgratta tagumise ratta asemele ning rattaga sõitmisel ja pidurdamisel kogub selle mootor endasse energiat, et anda rattale elektrilist hoogu siis, kui seda on vaja. Lisaks kogub leiutis endasse reaalajas infot näiteks õhu saastatuse ja teeolude kohta, luues võrgustiku infost selle kohta, millist teed pidi on kõige parem jalgrattaga liigelda.

 

Kopenhaageni ratast saab kontrollida nutitelefoni abiga – sellisel moel saab ratast lukustada ja lahti teha, vahetada käike ja valida, kui palju mootor sõitmist abistab. Jalgrattaga sõites mõõdavad ratta sensorid inimese “pingutamise taset“ ning inimest ümbritseva kohta käivat infot reaalajas – muutuvat temperatuuri, relatiivset õhuniiskust, õhu saastatust, liiklusummikuid, teeolusid ja müra. Kõike seda infot saab vaadata telefoni või interneti kaudu ning seda saab kasutada, et plaanida meeldivamat jalgrattasõidu marsruuti. Infot saab jagada sõpra või linnaga (ka anonüümselt), et panustada jalgrattaga sõitmise tingimuste parandamisse.

Leiutis erineb teistest elektrilistest jalgratastest selle poolest, et kõik komponendid on ühte punasesse kapslilaadsesse ringi mahutatud, mis jääb tagumise ratta kodarate keskele. Kapslis on mootor, kolme kiirusega käikude muutmise aparaat, patareid, pöördesensor, GPRS ja sensorite komplekt, mis mõõdab ümbritseva keskkonnaga seotut. Nutitelefon, millega sõitja ratast kontrollib, käib lenkstangi sisse ning on Kopenhaageni rattaga ühenduses Bluetoothi abil.

Vaata videot, kuidas Kopenhaageni ratas töötab:

 

 

Allikad: Senseabel.mit.edu 1, Superpedestrian.com, CNBC

Vaata fotosid siit.

Loe lisaks: Delfi

 

Foto:  senseable.mit.edu/ Max Tomasinelli

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt