Nätsu närimine võib tekitada teismelistel peavalu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. detsember 2013 kell 9:30



Närimiskummid on teismeliste seas populaarsed. Tel Avivi ülikooli teadlased näitasid aga hiljuti, et nätsu närivatel teismelistel ja noorematelgi kaaslastel esineb rohkem peavalusid. Sellised ajakirjas Pediatric Neurology avaldatud tulemused võivad olla abiks noorukite migreeni- ja pingepeavalude ravis, säästes teinegi kord keerulistest analüüsidest ning ravimitest, vahendas ERR.

 

Uurimuse tulemusel kirjeldasid 26 patsienti 30 hulgast märkimisväärset paranemist ja 19 peavalude täielikku kadumist. Kui 20 paranenud patsienti hakkasid hiljem taas närimiskumme närima, taastusid neil kõigil ka peavaluhood.

Lapseea peavalud on üsna tavalised ning võivad muutuda noorukieas eriti just tütarlastel sagedasemaks. Peavalude tüüpilisteks vallandavateks teguriteks on stress, väsimus, unepuudus, videomängud, müra, suitsetamine, vahelejäänud söögikorrad ja ka menstruatsioon. Kuid siiani olid teadmised peavalude seostest nätsu närimisega suhteliselt ähmased.

Iisraeli teadlased on oma uuringutes täheldanud, et paljud nende patsiendid, kes kurdavad peavalu, närivad iga päev ka nätsu. Nätsust loobumine parandab aga oluliselt enesetunnet. Uuringus paluti  kolmekümnel 6-19 aasta vanusel migreeni- või pingepeavaludega patsiendil lõpetada kuuks ajaks igapäevane nätsu närimine. Kuu möödudes tõdes 19 noorukit peavalude kadumist, seitsmel lapsel avaldusid valud harvem ja vähem intensiivselt. Kui aga patsiendid hakkasid taas närimiskummi närima, taastusid kiiresti ka peavalud.

Peavalusid võib põhjustada nii stress oimuluu ja alalõua vahelisele ühendusele kui ka nätsudes sisalduv kunstlik magusaine aspartaam. Selle uuringu autorid pidasid tõenäosemaks esimest varianti, sest närimiskumm annab maitset vaid lühikese perioodi vältel ning kui aspartaam oleks peavalude põhjustajaks, peaksid sellised seosed avalduma ka teiste kunstlikult magustatud toodete tarbimisel. Seega võib kroonilise peavalu puhul lastel soovitada esmalt sellist lihtsat vahendit nagu nätsu närimisest loobumine.

 

Allikad: ERR, Science Daily

Foto: apamci.com

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt