Sukraloos – sünteetiline magustaja, mille kahjulikke mõjusid on alahinnatud

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. mai 2020 kell 13:21



splenda-628x363Sukraloos (E955) on üks populaarsemaid magusaineid, mis on aspartaami turult välja tõrjumas. See on sahharoosiga võrreldes 600650 korda magusam, kuid ei anna energiat ja imendub halvasti (1127%). Sukraloosi on peetud üsna turvaliseks ja kuumakindlaks ning selle ohutuks päevaseks koguseks (ADI) on 5 mg/kg kehakaalule päevas. Kuna see lahustub nii alkoholis kui ka vees, on see laialdaselt kasutusel toiduainetööstuses. Eestis on müügil sukraloos nimega Splenda, mis sisaldab täiteainet, et vältida üledoseerimist.

 

Kuid ajakirjas Toxicology and Environmental Health avaldatud uurimus lükkab ümber arvamuse, et tegemist on kuumakindla ja turvalise sünteetilise magustajaga. Splenda staatus “turvalise“ ainena on juba seatud kahtluse alla, kuna praegu pooleli olev uuring Itaalias viitab sellele, et sukraloos võib põhjustada leukeemiat. Samuti on seda seostatud diabeediga, mis vähendab selle väärtust veresuhkru probleemidega inimestele mõeldud toiduainete tootmisel.

Sukraloos vähendab kasulike bakterite hulka soolestikus

Aga kõige rohkem tekitab murelikkust uuring, milles vaadeldakse sukraloosi lagunemist kuumaga. Küpsetamise käigus laguneb see väga toksilisteks kloreeritud ühenditeks ja dioksiinideks.

Uuringus leitakse, et see laialdaselt lubatud ja kasutatav aine ei ole piisavalt hästi uuritud ning selle tegelik mõju keha ainevahetusele on tegelikult teadmata. Erinevalt seisukohtadest, et s



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia.