Üllatavad viisid, kuidas linnulaulu kasutada

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

4. veebruar 2014 kell 17:07



Kas ööbiku laksutamine võib aidata eksamit sooritada või musträsta vidin julgustada pangakontot avama? Kõlab uskumatult, kuid helispetsialistid kasutavad neid just sel moel. Kuigi linnulaulu positiivne mõju inimeste käitumisele ei ole põhjalikult teaduslikult tõestatud, leiavad spetsialistid, et tulemused räägivad iseenda eest. Millised on need uuenduslikud ja võib-olla isegi ootamatud viisid, kuidas linnulaulu kuulamine meid mõjutada võib?

 

 

Õppimine

Enamasti segab müra meil keskendumist – olgu see siis liiga kõvasti mängiv televiisor, liiklusmüra või lärmakad inimesed. Kuid mõningad helid, sealhulgas ka linnulaul, võivad keskendumisel hoopis abiks olla. Linnulaulu eripära on see, et see lõõgastab füüsiliselt, kuid samas stimuleerib kognitiivselt, luues olukorra, kus vaim on virge, kuid keha lõdvestunud.

Raamatu “Sound Business” autor Julian Treasure ütleb, et linnulaul on inimestele lõõgastav ja julgustav, kuna tuhandete aastate jooksul on nad õppinud, et kui linnud laulavad, siis on turvaline – kui linnud lõpetavad laulmise, siis on põhjust mures olla. Linnulaul on ka looduse äratuskell, andes koidikul märku päeva algusest, nii et see stimuleerib meid kognitiivselt.

Treasure on loonud linnulaulu kasutades nutitelefonidele rakenduse nimega Study. See on väidetavalt töö produktiivsust suurendav helitaust, mis aitab keskenduda, parandada tunnetusvõimet ja vähendada väsimust, kuna see maskeerib keskendumist segavat taustamüra.

Linnulaulu mõju meie ajule uurib ka psühholoog Eleanor Ratcliffe, kes viib läbi kolme aasta pikkust uuringut, milles vaatleb oma doktoritöö käigus, kuidas looduslike helide abil parandada meeleolu ja tähelepanuvõimet.

 

Pärastlõunane väsimus

Paljud teavad, kui raske on pärast lõunal käimist tagasi tööle asuda – seda teatakse söömisjärgse somnolentsi ehk unisusena. See on periood, kui veresuhkru tase langeb ning see põhjustab unisust. Kuna kontoris tukastamine ei ole enamasti sobiv lahendus, siis otsivad teadlased viise, kuidas inimesi sellest pärastlõunasest uimasusest välja tuua. On leitud, et linnulaulust võib selle juures abi olla.

Liverpooli ühes algkoolis läbi viidud eksperiment näitas, et peale lõunapausi aitas linnulaulu kuulamine õpilastel paremini keskenduda. Kõige tõhusam oli selline helitaust, milles ei olnud korduvaid motiive. Kuna linnulaul on väga erinevate helide juhuslik segu ilma korduva rütmi või mustrita, millele keskenduda, siis ei jää see pähe kummitama ega mõju uinutavalt ega tüütavalt.

 

Hirm nõelte ja süstalde ees

Kui sa kõnnid mööda Alder Hey lastehaigla koridore Liverpoolis, siis muu haiglakära sees kuuled ka linnulaulu. Patsiendid lindistasid professionaalse loodushelide lindistaja Chris Watsoni käe all lindude laulu kohalikus pargis projekti raames, mille viis ellu Creative Technology fond (Foundation for Art and Creative Technology, FACT). Projekti eesmärk oli uurida, kuidas välise atmosfääri siseruumidesse toomine võiks ühes Euroopa suuremas lastehaiglas pakkuda väikestele patsientidele tujutõstvat ja teraapilist mõju. Watson pani kokku linnulaulukogumiku, mida patsiendid ja töötajad said oma isiklikust audioseadmest kuulata.

Leiti, et linnulaulul on lastele süstide ja teiste raviprotseduuride ajal rahustav toime ning see aitab enne protseduure või lõikusi stressi vähendada. Nüüd on ka haigla koridoridesse üles pandud kõlarid, milles saab koiduaegset linnukoori kuulata ning patsientidel on võimalik endale seda ka CD peal koju kaasa osta.

 

Transport

Kuigi inimeste individuaalse reaktsiooni osas linnulaulule on vähe uuringuid tehtud, on teadlased siiski tõestanud loodushäälte üldiselt soodsat stressi vähendavat mõju. Uuringute käigus on muu hulgas ka depressiooni ja südameprobleemide leevendamiseks soovitatud jalutuskäike looduses. Linnulaulu mõjuga katsetatakse ka ülerahvastatud kohtades, kus müratase ja ärevus on suur, nagu näiteks transpordisõlmedes.

Amsterdami Schipholi lennujaam kasutab linnulaulu vaikses saalis, kus inimesed saavad enne lendu lõõgastuda. Sealjuures mängib linnulaul kõlaritest, mis on peidetud tõeliste puude okste vahele. Schipoli lennujaam teenis maailma parimate lennujaamade edetabelis kolmanda koha ning lennujaama enda statistika kohaselt on 95% reisijatest hinnanud seda heaks või isegi suurepäraseks.

Selliste projektide raames kasutatakse piirkonnale omaseid linnuhääli, mida peetakse kõige edukamateks. Ratcliffe vaatleb, milline on inimeste reaktsioon erinevatele linnulauludele ning tulevikus võib-olla kirjutatakse meile vastavalt vajadusele välja hoopis linnulaulu kuulamise retsept… Linnulaul aitab parandada tuju ning taaskäivitab meie kuulmismeele. Enamik meist kõnnib ringi “välja lülitatud“ kõrvadega, kuna keskkonnamüra on nii palju. Erinevalt paljudest teistest helidest, ei ole linnulaulu jaoks ülemist lubatud piiri.

 

Äri

Treasure tegi koostööd ühe Colombia pangaga, mis soovis oma brändi uuendada. Lisaks uuele visuaalsele küljele loodi ka helitaust, mis sisaldas linnulaulu. Brändi uuendamine tõi pangale kaasa oluliselt suurenenud huvi – uued inimesed avasid seal endale konto ning kasutajate hinnang pangale tõusis kõigest kuue kuuga 64% pealt 90% peale.

Ka suurkompanii British Petrol hakkas enda tanklate tualettides kasutama linnulaulu peale seda, kui uuring näitas, et WC-de kasutajatele seostusid need negatiivsete emotsioonidega. Linnulaulu kasutamise järel paranes klientide rahulolu BP tanklaketi tualettidega 50%. Treasure leiab, et arhitektid peaks hakkama disainima nii meie kõrvade kui ka silmade jaoks. Ka ärid peavad selle olulisust mõistma. Hea heli on hea äri.

 

Kuula ka Julian Treasure TED kõnesid.

Miks arhitektid peaksid kasutama oma kõrvu:

 

4 viisi, kuidas helid meid mõjutavad:

 

Allikad: BBC, NT Planning, World Airport Awards, Fact.co.uk

Foto: express.co.uk

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt