Merkel mõtleb USA-st eraldiseisva “EL-i interneti” peale

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

17. veebruar 2014 kell 13:24



Radikaalse vastusena Ühendriikide riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) luureskandaalile toetab Saksamaa liidukantsler Angela Merkel USA-st sõltumatu “Euroopa interneti” loomist, mis võiks olla ohuks vabale infoliikumisele internetis.

 

Merkeli sõnul räägib ta sellest Prantsuse presidendi François Hollande’iga oma ülehomme toimuval visiidil Pariisi, vahendab ERR.

“Me räägime Prantsusmaaga sellest, kuidas me saame säilitada kõrgetasemelise andmekaitse,” ütles Merkel. “Ennekõike räägime nende Euroopa teenusepakkujatega, kes pakuvad meie kodanikele julgeolekut nii, et keegi ei pea saatma meile ja muud informatsiooni üle Atlandi.”

Internetiteenuste pakkujad on seadnud Merkeli ettepaneku kasulikkuse kahtluse alla. Muu hulgas kerkisid üles teemad, kuidas hakkavad liikuma meilid USA ja “Euroopa interneti” vahel või et regionaalsed võrgud killustaks interneti, muutes selle isoleeritud regionaalsete andmesüsteemide kogumiks.

Mõned tehnoloogiaeksperdid on hoiatanud, et ettepanekud ehitada alternatiivne võrk Euroopas ning sundida internetikompaniisid salvestama andmeid eurooplaste kohta kohapeal, ei arvesta sellega, kuidas internet toimib, ning Ameerika kompaniidele seadusega kehtestatud kohustust anda andmed üle NSA-le sõltumatult sellest, kus need on kogutud.

 

Allikad ja lisalugemist: ERR, Financial Times

Foto: Yves Herman, Reuters /Scanpix

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt