Nutikas leiutis püüab lahendada joogivee probleemi Etioopias

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

14. aprill 2014 kell 16:30



Joogivee puudus on üha süvenev probleem, eriti piirkondades, kus maapinna iseärasused ei võimalda kaevude rajamist. Üheks selliseks piirkonnaks on Etioopia, kus peamiselt naised ja lapsed peavad iga päev tooma vett kodust kaugelt, aga paraku on see vesi must ja tervisele ohtlik. Tänapäeval üritatakse pidevalt luua uusi lahendusi ja leiutisi, et veepuuduse probleemi leevendada ja üks selliseid on ka projekt WarkaWater, mida esitleti 2012. aastal Veneetsia arhitektuuribiennaalil.

 

WarkaWater on 2012. aastal alguse saanud  projekt, mille eesmärk on püstitada Etioopiasse 9 meetri kõrgused WarkaWateri tornid, mis koguvad õhust joogikõlblikku vett. Projekt on nime saanud Etioopias kasvavate warka puude järgi, mis on ajalooliselt olnud kogukondade kogunemispaikadeks.

 

Tornide ehitamisel on arvestatud käepäraste materjalidega ja sellega, et kohalikud saaksid neid vajadusel kerge vaevaga transportida. Ehitamisel kasutatakse bambust või muud sarnast materjali, köit, traati ning nailonit või polüpropüleeni (plastvõrku). Tornide püstitamise protsess ei nõua keerukaid tööriistu, tellinguid, kuigi palju ehitajaid ega aega: kuus inimest suudavad ehitada selle valmis kolme päevaga.

WarkaWateri torn on oma olemuselt bambusraamistik, mille keskel on võrgust kott, mis püüab õhust niiskust. See tähendab, et ehitis on eriti tõhus Etioopia mägistes piirkondades, kus udu ja niiskus kogunevad orgudesse. Bambus annab ehitisele piisavalt tugevust ja stabiilsust, et pidada vastu ka tugeva tuule puhul ning võrk suudab toota ligi 95 liitrit joogivett päevas. Ühe võimaliku arendusena nähakse ka tornile päikesepaneelide paigaldamist, et saaks kasutada LED-valgusteid, mis muudaks ümbruse turvalisemaks. WarkaWateri loojate eesmärk on tagada kohalikele puhas joogivesi ja säästa inimeste aega, mis praegu kulub veetoomisele. Nii saaksid lapsed käia koolis ja kaugemas perspektiivis oleks etiooplastel võimalus oma elujärge tunduvalt parandada.

Esialgu maksab ühe torni püstitamine umbes 500 dollarit, kuid WarkaWateri projekteerijad loodavad, et kui leiutis läheb masstootmisse, langeb selle hind veelgi. Praegu otsivad nad investoreid, kes oleks huvitatud tornide püstitamisest Etioopiasse juba järgmisel aastal.

Vaata väljapanekut 2012. aasta Veneetsia arhitektuuribiennaalil:

 

Allikad: Architecture and Vision, Wired, Smithsonian

Foto: publicinterestdesign.org, sunshineforpangaea.blogspot.com

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt