Londoni vana elektrijaama korstnatest võivad saada Tesla trafod

5. august 2015 kell 19:06



battersea-square-960x960Paljud insenerid, leiutajad ja ka arhitektid lõikavad kasu üha arenevast tehnoloogiast, mis võimaldab neil teostada paari aasta eest võimatuna näinud ideid. Ühe lennuka mõttena soovib Taani arhitektifirma Bjarke Ingels Group (BIG) muuta Londoni kuulsa vana elektrijaama korstnad maailma suurimateks Tesla trafodeks. Lõpptulemus pakuks idee kohaselt kaunist vaatemängu ning tähistaks inimenergiat ja -elu.

 

Juuli keskel avaldas Taani arhitekt Bjarke Ingels Londoni kuninglikus akadeemias iga-aastast loengut pidades oma plaani muuta Londonis asuva Battersea elektrijaama korstnad maailma suurimateks Tesla trafodeks. Ingelsi sõnul töötavad nad koos Tesla trafode asjatundjatega, uurimaks, kuidas neid saaks korstnatega ühildada ning moodustada elektrilised kaared kahe 100 meetri pikkuse korstna vahele.

Esialgse plaani kohaselt soovitakse elektrijaama ümbritsevale Malaisia väljakule paigaldada piesoelektriline kõnnitee, mis hoiustaks ja toodaks energiat, mida see saab seal kõndivatest inimestest. Seejärel võtaks trafod eeskuju näiteks Big Benist, vallandades täistunni ajal kogunenud elektri kaunite kaartena. Ingelsi sõnul tähistataks sellega inimenergiat ja -elu ning loodaks avalik kunstiteos, mis oleks seotud söeelektrijaama pärandiga. Nimelt kuigi seal ei kasutata enam sütt, jätkatakse elektri tootmist keskkonnasõbralikult ja inimeste abiga, muutes kunagise süsinikujalajälje pelgalt inimjalajälgedeks.

Arhitektid loodavad, et platsi iga päev läbivad 50 000 inimest suudavad tekitada vähemalt kilovati elektrit. Kuigi Ingelsi idee on huvitav, pole seda veel heaks kiidetud: tema sõnul pole nad veel täielikult klienti veennud, kuid see-eest on neil tehtud pädev projekti teostatavuse uuring.

Korstnate Tesla trafodeks muutmise idee on osa elektrijaama ümbritseva piirkonna uuest planeeringust, milles avaldatakse austust ka malaisialasest arendajale. Malaisia väljaku moodustab n-ö kahetasemeline linlik kanjon, mis ühendab jalakäijate allee ning äri- ja elamupiirkonna. Ingelsi sõnul paikneks piirkonnas paljud sillad ning trepid, Malaisia rahvuslille – hibiski – meenutav purskkaev ja amfiteater.

 

Allikad: WebUrbanist, Dezeen, Curbed

Foto: weburbanist.com

 

Toimetas Allar Pajuste

 

NB! Telegram tegutseb tänu lugejate abile. Kui sinu arvates on Telegramis ilmuv info vajalik ja oluline, võid soovi ja võimaluse korral meid toetada. Telegrami lugeja vabatahtliku toetuse tegemiseks vajaliku info leiad siit.