FDA hoiatab: antibiootikum võib põhjustada südame rütmihäireid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

18. märts 2013 kell 16:00



 

ERR Teaduse rubriik kirjutab, kuidas Ameerika Ühendriikide Toidu- ja Ravimiameti (FDA) hinnangul võib bakteriaalsete infektsioonide raviks kasutatav antibiootikum tekitada mõnedel patsientidel tõsiseid südame rütmihäireid.

 

Tegemist on ravimiga azithromycin, mida müüakse nimede Zithromax või Zmax all. Hoiatus anti välja pärast eelmise aasta maikuus ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud uurimuse ja veel teise tootja poolt tellitud uurimuse läbitöötamist.

 

Vanderbilti Ülikooli teadlased käsitlesid 14 aastase perioodi jooksul tuhandete patsientide andmeid. Ravimit azithromycin kasutanute hulgas oli esimesel viiel päeval suremusrisk südamehaigustesse 2,5 korda kõrgem kui mõne teise antibiootikumi manustamisel või tervetel inimestel. Azithromycin võib põhjustada muutusi südame elektrilises tegevuses ning eriti ohustatud on siin need inimesed, kes niigi mõne südamehaiguse all kannatavad, kelle vere kaaliumi- ja magneesiumitasemed on madalad või kes omavad normist madalamat südame löögisagedust.

 

Kerkib küsimus, kas südameprobleemidega inimesed peaksid ravimi azithromycin tarvitamise lõpetama. Siin on vaja selget arutelu arstiga teemadel, kui ohtlik on infektsioon ja kas nimetatud ravimit saaks mõne teise antibiootikumiga asendada. Arstid kipuvad azithromycini määrama sageli just põhjusel, et seda ravimit tuleb manustada vaid viis päeva, võrreldes tüüpilise kümnepäevase antibiootikumikuuriga.

 

Allikad: ERR Teadus, Rise Earth

 

Toimetas: Meeli Seermaa

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt