Idee, mis juurdus 12 000 aastat

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. märts 2013 kell 15:41



On ideid, mille juurdumine võtab väga pikka aega. Uus uurimus näitab, et üheks selliseks võis olla ka põllumajandus. Nimelt võis Hiinas minna mööda kuni 12 000 aastat, enne kui inimesed metsikute taimede tarbimise pealt põllumajandusele üle läksid.

 

Stanfordi ülikooli teadlased uurisid Hiinast leitud kive, mida oli kasutatud hirsi, jamsi, ubade ja juurte jahvatamiseks. Kivid olid kasutuses ilmselt 23 000 kuni 19 500 aasta eest, hilisel jääajal. Kuid kõige varasemad arheoloogilised tõendid taimede kasvatamisest Hiinas on ainult 11 000 aastat vanad, viidates sellele, et põllumajandus arenes taimede kasutamise traditsioonidest välja väga aeglaselt. Seda arvamust toetavad ka teised sarnased uuringud.

 

Uurija Karen Hardy Barcelonast ütleb, et ta poleks üllatunud, kui iidsed inimesed teadsid, kuidas valida taimetoitu, millest nende tervisel parasjagu kasu oli. Eelmisel aastal tõi ta välja tõendid, mis viitavad sellele, et neandertallased tarbisid raviotstarbelisi taimi. “Me ei saa kunagi kindlalt väita, miks kindlat taime söödi, kuid ma arvan, et varastel inimestel olid detailsed teadmised taimedest, mida nad valisid ja kasutasid,” lisas ta.

 

 

Allikad: UPI.com, NewScientist

 

 

Toimetas Maarja Aljas 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt