Peruu tehnikaülikool lõi reklaamtahvli, mis toodab joogivett

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. märts 2013 kell 20:43



 

Peruu kliima on piirkonniti erinev, kuid suures osas riigis on kõrbeline kliima, kus aastane sademete hulk on alla 50 mm ning samas on atmosfääri õhuniiskus 98%. Peruu ülikooli teadlased on piirkonna veenappuse probleemile leidnud uue lahenduse – vett tootev reklaamitahvel. See idee aitab lahendust leida väga tõsisele probleemile ning annab tulevikuks lootust piirkonnas, kus veenappus on olnud juba ammu suurimaks probleemiks.

 

Lima on Peruu suurim linn ning mõlema Ameerika mandri peale suuruselt viies. Seal elab ligi 7,6 miljonit inimest – kui arvestada ka metrooliini lähedasi äärelinnu, siis peagu 9 miljonit. Kuna see asetseb Vaikse ookeani lõunaosas, siis on keskmine õhuniiskus alates 83%-st kuni ligi 100%-ni hommikupoolikuti.

Samas on tegemist piirkonnaga, mida tuntakse rannikukõrbena – see asub maailma kõige kuivema kõrbe Atacama põhjaservas, mis tähendab pea olematut sademetehulka. Linn sõltub peamiselt Andidest tulevast veest ja mägede liustiku sulaveest, mõlemad allikad on aga kliimamuutuse tõttu kahanemas.

 

 

Reklaamitahvli idee sai alguse sellest, et Peruu tehnikaülikool (University of Engineering and Technology of Peru, UTEC) soovis leida midagi silmapaistvat, millega inspireerida noori peruulasi nende ülikoolis õppima ning samal ajal tõestada, et reklaam võib olla midagi enamat kui lihtsalt infomüra. Reklaamiagentuur Mayo DraftFCB pakkus välja idee reklaamitahvlist, mis suudaks Lima niiskest õhust toota joogikõlbulikku vett ning ülikooli insenerid tegid selle mõtte teoks.

See ei ole täielikult iseseisev, kuna vajab elektrit viie pöördosmoosi põhimõttel toimiva vee filtreerimise seadme käigushoidmiseks. Ühe filtreerimisseadme paak mahutab umbes 20 liitrit vett. Sealt liigub see suurde veemahutisse reklaamitahvli all, kust inimesed saavad seda endale kraanist lasta. Reklaamiagentuuri andmetel on see tootnud kolme kuu jooksul juba 9450 liitrit vett, mis nende sõnul varustab sadu peresid.

 

Samasugused lahendused võiks aidata väga paljusid inimesi sarnase veeprobleemiga kohtades üle terve maailma. Linnaelanikel on veeprobleemi lahendamisel abi väga vaja. 1,2 miljonil Lima elanikul puudub kodus ligipääs jooksvale veele ning nad sõltuvad täielikult erafirmade vett müüvatest kaubaautodest, mis küsivad kuupmeetri vee eest kuni 10 dollarit, mis on 20 korda kallim hinnast, mida paremates piirkondades elavad inimesed peavad enda kraanivee eest maksma.

 

Allikad: Time Tech, Youtube

 

Toimetas Katrin Suik



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt